Beboere lever i støjhelvede fra kraftværk på 20. døgn: ”Går gennem marv og ben”

En konstant og metallisk støj fra Vestforbrændings anlæg i Glostrup fortsætter nu på tyvende døgn. Naboer er ved at gå ud af deres gode skind, mens Vestforbrænding selv er ærgerlige over situationen.

Et sandt støjhelvede for en række beboere i området omkring et kraftvarmeværk i Glostrup har nu stået på i snart tre uger.

Fra Vestforbrændings anlæg lyder nemlig en konstant, metallisk støj. Både dag og nat.

Det går blandt andet ud over naboerne i Andelshaveforeningen Hanevadsholm, der ifølge dem selv får ødelagt deres sommerferie på grund af støjen, der generer døgnet rundt. 

Den enerverende støj får nu flere af kolonihaveejerne til at reagere og kræve handling.

- Det lyder som en Boeing 737, der holder med jetmotoren kørende ude i lufthavnen. Støjen går lige gennem marv og ben, og man føler sig stresset og irritabel. I går aftes sad vi ude i haven, men måtte flytte indenfor, fordi det ikke var til at holde ud, siger Jeanette Borvang.

Hun bor i en kolonihaveforening ikke langt fra det store forbrændingsanlæg.

quote Vi er faktisk brandærgerlige over, at problemet opstår i den her sommervarme

Pressechef Per Henrik Goosmann

Brandærgerlig Vestforbrænding

Vestforbrændings pressechef, Per Henrik Goosman, forklarer til TV 2 Lorry, at det kommunalt ejede affaldsselskab i øjeblikket har teknikkere på sagen.

Disse er i færd med at udtænke en permanent, støjdæmpende løsning på problemet, som er opstået i en vandbeholder. 

Denne forsyner kedlen - hvor selve forbrændingen foregår - med rent vand.

Derudover har Vestforbrænding skruet ned for den såkaldte gashastighed, og det skulle ifølge Per Henrik Goosman også have en positiv effekt på støjen.

Det sker på trods af, at selskabet skriver følgende i et opslag på deres Facebookside den 15. juli:

"Vi har i onsdags (den 13. juli, red.) neddroslet gashastigheden til det kun absolut nødvendige".

Hvordan kan I nu skrue yderligere ned, hvis I neddroslede gashastigheden til det absolut nødvendige onsdag den 13. juli?

- Det er altid et skøn, når vi gør sådan noget, men vi har altså nu taget initiativ til at neddrosle yderligere, svarer Per Henrik Goosmann.

Han forsikrer, at selskabet er lydhøre overfor den kritik, som flere naboerne til anlægget retter i øjeblikket.

- Jeg ville være lige så hamrende irriteret over det som alle andre. Især hvis støjen gjorde så jeg ikke kunne sove. Vi er faktisk brandærgerlige over, at problemet opstår i den her sommervarme, hvor det er så varmt, men man ikke kan sove med åbne vinduer. Det er det værst tænkelige sammentræf, siger Per Henrik Goosmann.

Naboer sover med lukkede vinduer trods varme

I kommentarsporet på Vestforbrændings Facebookside er der ligeledes opstand fra beboere i området.

Her mener flere naboer, at det ganske enkelt ikke kan være rigtigt, de skal finde sig i den konstante, enerverende larm.

En skriver for eksempel:

- Nu må i altså se at få stoppet den larm! Vi kan ikke være ude i vores have og kan ikke have vinduer og døre åbne, når vi er indenfor.

Flere stemmer i:

- Det kan ikke være rigtigt, at man er nødt til at flytte hjem fra sin kolonihave på grund af støj fra Vestforbrænding. En konstant støj i alle døgnets 24 timer. Vi er rigtig mange, der forventer, der bliver gjort noget ved det kæmpe problem. Straks, skriver en anden bruger.

- Det er ulideligt og enormt drænende. Se nu at få det stoppet. At I ikke selv har opdaget larmen er mig en gåde. Nattesøvn er en by i Rusland pt, skriver en tredje.

Netop problemer med nattesøvnen er en oplevelse, som Jeanette Borvang deler. 

- Jeg havde åbnet vinduet, som ellers vender væk fra Vestforbrænding, inden sengetid. Men jeg vågnede alligevel og kunne ikke falde til ro igen. Vi kan altså ikke have åbne vinduer om natten, siger hun. 

Måske løsning i morgen

En anden nabo til forbrændingsanlægget i Glostrup er Marina Lund, der er taget ud til sit kolonihavehuse for at nyde sin fridag.

Hun peger på, at støjhelvedet fra kraftværket nu har mere eller mindre spoleret den fridag. 

Men det er faktisk noget andet, hun mener, Vestforbrænding er for dårlig til.

- I opslaget skriver de, at 'vi er blevet gjort opmærksom på, at der i den seneste halvanden uge har været en konstant hvislende, metallisk lyd', men du skal ikke bilde mig ind, at de ikke kan - og har - hørt det selv. Helt generelt skal de blive bedre til at melde ud på forhånd, når de ved, det kommer til at støje. Lidt bedre info derovrefra ville være fedt, siger nabo Marina Lund.

Pressechef Per Henrik Goosman fra Vestforbrænding erkender da også, at dialogen med naboerne kunne have været bedre.

quote Vi vil ikke love noget, men vi håber, at der findes en løsning sent i morgen eftermiddag

Per Henrik Goosmann

Han forklarer, at selskabet i denne sag har fulgt den sædvanlige procedure, når der opstår støjgener. 

Denne tilskriver, at man først danner sig et overblik over omfanget af problemet, forsøger at finde en løsning og orienterer så den brede befolkning gennem de rette kanaler.

- Jeg vil ikke forholde mig til, om det har været skidt eller godt i den her sag. Men jeg vil gerne sige på Vestforbrændings vegne, at vi gerne vil være bedre til dialogen fremover. Det er helt klart, siger han.

Fra Vestforbrænding lyder det, at de arbejder inden for en kort tidshorisont. Men der er mange faktorer i spil.

- Vi vil ikke love noget, men vi håber, at der findes en løsning sent torsdag eftermiddag, siger Per Henrik Goosmann.

Flere naboer føler sig voldsomt generet af støj fra forbrændingsanlægget




Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik