Endnu en sø ramt af mystisk fugledød

Fuglene dør dag for dag i Rebæk Sø i Hvidovre i København. Det er ikke længe siden, at Damhussøen også var ramt af mystisk fugledød.

- Det er vores åndehul, og nu er der næsten ingen fugle tilbage i søen. Det er et stort samtaleemne for alle os, som går hernede til dagligt, fortæller Annette Ben Amar til TV 2 Lorry.

Hun er en af de mange borgere, som dagligt går tur ved Rebæk Søpark i Hvidovre.

Indtil for kort tid siden kunne forbipasserende nyde synet af otte svaneunger, som holdt til i søen blandt mange andre fugle. Nu er alle otte svaneunger borte, og onsdag morgen er de to voksne svaner nu også taget med af Dyrenes Beskyttelse.

quote Man bliver så påvirket af det, når de ligger med strakt hals i vandet og gisper efter vejret

Marianne Lange, hundelufter

Mystisk fugledød

Det er ikke mange uger siden, at Damhussøen også var ramt af en mystisk fugledød, og så sent som igår blev endnu en svane i Damhussøen aflivet, fortæller Dyrenes Beskyttelse til TV 2 Lorry. Det er endnu uvist, hvad fuglene i Damhussøen er døde af, og fuglene undersøges stadig hos DTU.

Svanefamilien, mens alle var raske. Nu er der ingen svaner tilbage i Rebæk Sø.
Svanefamilien, mens alle var raske. Nu er der ingen svaner tilbage i Rebæk Sø.
Foto: Facebookgruppen '2650 Hvidovre'

Marianne Lange lufter dagligt sin hund omkring Rebæk Sø, men ikke i disse dage.

- De to svaneforældre svømmede rundt og ledte og kaldte efter svaneungerne, som var borte. Det var virkelig hårdt at se. Man bliver så påvirket af det, når de ligger med strakt hals i vandet og gisper efter vejret. Jeg har simpelthen ikke lyst til at komme hernede for tiden, siger Marianne Lange til TV 2 Lorry.

Fodring skaber usunde søer for fugle

Dyrenes Beskyttelse bekræfter over for TV 2 Lorry, at de har fået mange henvendelser fra borgere, som er forfærdede over de mange døde fugle i Rebæk Sø, og fuglene er nu indhentet til videre undersøgelse.

- Der er mindst to fugle, som lige nu bliver undersøgt for fugleinfluenza hos Fødevarestyrelsen. Det sker næsten årligt, og man kan sige, at søer som Rebæk Sø ikke er det sundeste sted at være fugl. Der er for mange fugle på for lidt plads, fordi folk fodrer fuglene. Fodring giver forurening, så lad være med at fodre fuglene først og fremmest, siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse, til TV 2 Lorry.

Opbevares i fryser hos Fødevarestyrelsen

Lige nu ligger flere fugle i fryseren hos Dyrenes Beskyttelse og venter på svar fra Fødevarestyrelsen, som tester dem for fugleinfluenza.

Hos Hvidovre Kommune er man også opmærksom på de mange døde fugle i Rebæk Sø, og borgere har henvendt sig på kommunens facebookside omkring problemet. Kommunen har selv været ude og indsamle to døde fugle, men heller ikke de kender endnu dødsårsagen. 

Hvis man observerer syge eller døde fugle, opfordrer biolog Michael Carlsen til, at man kontakter Dyrenes Beskyttelses vagtcentral på telefonummer 1812. Samtidig skal man undgå at røre ved fuglene eller samle dem op.

Man kan også melde fundet til Fødevarestyrelsen via deres fugleinfluenza app 'Fugleinfluenza Tip', eller også kan man kontakte kommunen, oplyser Lasse Holm, dyrelæge og souschef hos Veterinær øst i Fødevarestyrelsen.

Rebæk Søpark er en idylisk perle i Hvidovre hvor Skt. Hans årligt arrangeres omkring søen.
Rebæk Søpark er en idylisk perle i Hvidovre hvor Skt. Hans årligt arrangeres omkring søen.
Foto: Forstadsmuseet

Borger afventer svar 

Annette ben Amar har selv været i kontakt med Hvidovre Kommune ad flere omgange og gjort dem opmærksom på de døde fugle. Hun håber, myndighederne snart finder frem til dødsårsagen, så man undgår, at endnu flere fugle må lade livet fremadrettet. 

- Før i tiden var søen fyldt med fugle og måger. Nu er hele svanefamilien væk, og da jeg i morges gik tur rundt om søen, så jeg fire ænder i hele søen. Jeg er forarget, og de må finde årsagen hurtigst muligt, inden søen er tom for fugle. Det er et sørgeligt syn, siger Annette Ben Amar.

Historien om Rebæk SøPark

  • Rebæk Søpark er det, man kalder menneskeskabt natur, men oprindeligt var søen en mose. 

  • ​​​​I 1870 anlagde man jernbanespor og gravede grus på stedet, og med tiden blev grusgraven til en sø. I 1947 blev søen fredet og tilgængeligt for alle. Søen blev med tiden hjemsted for et rigt dyreliv, og søen var kendt for sine prominente andejagter. 

  • Søen og parken omkring dannede i 1970'erne rammer for Rebæk Søfestival, hvor tidens store navne som Gnags og Alrune Rod spillede for tusindvis af deltagere.

  • I dag er Parken et foretrukkent smørhul for naturelskere i området, og hvert år arrangerer kommunen sankthansaften omkring søen.

Kilder: Forstadsmuseet.dk, artikel i Hvidovres lokalhistoriske blad af Poul Sverrild, Hvidovre Kommune.dk


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik