Endnu en mand smittet med farlig sygdom fra flåtbid i Nordsjælland

Den flåt-overførte sygdom TBE, også kendt som centraleuropæisk hjernebetændelse, er igen konstateret i Nordsjælland. Det er anden gang på to uger, at det meget sjældne flåtbid finder sted.

De er nok de færreste, som er klar over, hvad ordene tick-borne encephalitis dækker over.

Men efter to sjældent konstaterede tilfæde efter flåtbid med bare to ugers mellemrum er det netop blevet vigtigere at rette sin opmærksom mod den flåt-overførte sygdom TBE, også kendt som centraleuropæisk hjernebetændelse. 

Det gælder især, hvis man bor i Nordsjælland, nærmere bestemt tæt på området Tisvilde Hegn.

Her er en 69-årig mand formentlig blevet smittet med TBE-sygdommen.

Det skriver Statens Serum Institut. 

For få uger siden blev der også konstateret et TBE-bid med relation til Halsnæs i Nordsjælland.

Og det er ekstremt usædvanligt, at der bliver konstateret to bid inden for to uger i det område. 

- Vi har faktisk kun set det en gang før overhovedet, og det var for 10 år siden. Her var der i løbet af to år også to tilfælde af TBE-smittede i det samme område i Nordsjælland, siger afdelingslæge på Statens Serum Institut Peter Hernik Andersen til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Lige nu kan der være en risiko i området omkring TIsvilde Hegn, men det er formentlig i et begrænset, snævert område, som vi desværre ikke kender. 

Bornholmere i risiko 

I mere end 50 år har Bornholm været det eneste kendte risikoområde for TBE i Danmark, hvor der konstateres cirka to til fire tilfælde om året.

Men selvom det er sjældent, at TBE bliver konstateret uden for Bornholm, er der flere fortilfælde. 

Sidste år blev to personer fra henholdsvis Fyn og et ikke nærmere bestemt sted i Jylland smittet med den relativt sjældne og farlige TBE-virus fra skovflåter.

Cirka en tredjedel dem, der hospitalsindlægges med TBE-hjernebetændelse kan forvente at få længerevarende mentale eller neurologiske følger af varierende sværhedsgrad, og børn kan få mindre oplagte indlæringsvanskeligheder. 

- Nu gør vi opmærksom på tilfældene til læger og borgere, så man sikrer sig at fjerne flåterne hurtigt og tildække sin hud, hvis man skal gå rundt i skov eller krat uden for stier. TBE er stadig en sjælden infektion, så det er vigtigt, at lægerne i Nordsjælland-området er opmærksom på symptomerne, fortæller Peter Henrik Andersen. 

Fakta om TBE i Danmark

  • ​​​Smitte med TBE sker, hvis man bliver bidt af inficerede skovflåter. 
     
  • TBE-virus overføres fra flåternes spytkirtler inden for få minutter ved bid, så man bør fjerne flåten så hurtigt som muligt.
     
  • Diagnosen stilles på Statens Serum Institut oftest serologisk med påvisning af IgM straks-antistoffer i en blodprøve. TBE-virus kan påvises i flåter med gen-tests. 
     
  • Den europæiske variant af TBE, som findes i Danmark, har typisk et to-faset forløb: Efter en inkubationstid på cirka en uge opstår der hos en fjerdedel af de virussmittede feber og influenzalignende symptomer (”sommerinfluenza”) i cirka en uge. Efter et symptomfrit interval på få dage udvikler en ud af tre med sommerinfluenza også symptomerne på hjernebetændelse (TBE).
     
  • TBE ses især hos personer, som færdes jævnligt i naturen uden for stier, og mere sjældent blandt personer, der blot lejlighedsvis bruger naturen i områder, hvor TBE er endemisk (det vil sige hvor TBE virus er jævnt til stede).
     
  • TBE kan forebygges med TBE-vaccination (som først er to stik med ca. en måneds interval) og en booster inden næste flåtsæson. Beskyttelsen kan yderligere boostes hver 3-5 år.
     
  • Højsæsonen for flåter er maj til oktober.
     

Kilde: Statens Serum Institut

Svært at forklare tilfælde 

TBE-virus forekommer generelt mere udbredt i dag og spreder sig for eksempel i Sverige, i de baltiske lande og i de centraleuropæiske skove.

Når man vender blikket hjemad er virussen stadig uhyre sjælden, og derfor er det også svært for Statens Serum Institut at gætte på, hvorfor der nu sker to tilfælde uden for Bornholm. 

- Det er supersvært at sige. Man kan heller ikke udelukke, at der kan komme flere tilfælde, men man skal være meget uheldig for at blive smittet, siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen og uddybber: 

- Vi havde en varm periode i starten af foråret,  og der skaber gode forhold for flåter. Der kan også godt være TBE-virus andre steder i Danmark, men det ved vi ikke noget om lige nu. Rådyr har antistoffer mod TBE mange steder i Danmark, men tilfæde blandt mennesker er stadig meget sjældne. 

I Danmark anbefales personer med bopæl eller længerevarende ophold på Bornholm, og som jævnligt færdes uden for stier i skov og krat at overveje vaccination mod TBE. 

Vaccine lynhurtigt udsolgt i Halsnæs 

For to uger siden fik en 59-årig mand i Halsnæs konstateret den alvorlige hjernebetændelse, efter han blev bidt af en skovflåt eftersigende i en have op til Vinderød Skov i Frederiksværk. 

Det skræmte hurtigt mange borgere, som ønskede at forsvare sig mod sygdommen med den forebyggende TBE-virusvaccine. Den findes til børn og voksne, og man skal selv betale for den.

Men prisen afholdt ikke borgerne i Halsnæs fra at købe vaccinen, og allerede ved 12-tiden kunne det lokale apotek i Fredersværk melde udsolgt for de eftertragtede TBE-vacciner. 

Ifølge afdelingslæge på Staten Serum Institut Peter Henrik Andersen kan man dog tage det helt roligt.

- Man skal ikke være bekymret, men agere fornuftigt og beskytte sig mod flåtbid. Lige nu er der ikke nogen anbefalinger om at blive vaccineret uden for Bornholm, men vi følger situationen i Nordsjælland tæt.

Peter Henrik Andersen forklarer videre, at man kan undersøgede afgrænsede områder for TBE-virut ved at indsamle flåter og undersøge disse. 

- Lige nu er udfordringen, hvor man skal lave en undersøgelse, for man kan ikke bare tage hele Tisvilde Hegn. Det kræver desuden analyser af rigtig mange flåter, cirka 200-300, hvor alle skal være negative, før vi kan udelukke TBE i det undersøgte område, siger han. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik