Endnu en kommune vil lægge strategi efter FN's verdensmål

Kommunerne blev tidligere på året kritiseret for ikke at bruge FN's verdensmål aktivt i deres politik. Nu tilslutter Allerød sig målene i ny strategi.

Et mindre tungt miljøaftryk og en mere energieffektiv kommune på tværs af institutioner og virksomheder, er nogle af de mål, som Allerød kommune håber at kunne indfri med en ny miljøstrategi.

FN's verdensmål

Kommunen har nedsat et helt nyt udvalg, som frem til 2020 skal lægge fundamentet for en plan, der kan forme en bæredygtig fremtid.

- Udvalget skal se på, hvordan vi i kommunen kan arbejde med FNs verdensmål. Vi mener, at vi er forpligtet til at handle og udvikle vores lokalområde, siger Miki Dam Larsen, soc. dem., formand for Teknik, Erhverv, Plan og Miljøudvalget.

Et grønnere lokalsamfund

17 konkrete punkter udgør FN's verdensmål, som forpligter alle FN’s 193 medlemslande til at udstikke en mere bæredygtig kurs for udviklingen på kloden.

Punkt 11 i verdensmålene præciserer netop også, at byer og lokalsamfund skal være mere bæredygtige. Derfor fik kommunerne henover sommeren 2018 også kritik af konsulenthuset Deloitte, for ikke at sætte ord bag handling, når det gjaldt om at implementere verdensmålene lokalpolitisk.

Deloitte havde netop afleveret en undersøgelse der viste, at kun én ud af tre kommuner havde en handlingsplan for, hvordan de ville bruge målene, selvom 75 procent af lederne i danske kommuner betragtede målene som vigtige for deres kommune.

- Jeg har svært ved at forholde mig til, om den undersøgelse har sat skub i os. Jeg er ikke engang bekendt med den for at være ærlig, siger Miki Dam Larsen, soc.dem.

- Vi har i lang tid arbejdet for at få en mere grøn kommune. Først i Agenda 21 programmet, så i Greencities og nu i Carbon 20 samarbejdet. I forhold til punkt 11, er der et bredt ønske om, at vi løfter vores andel, også fordi det er efterspurgt af både borgere og erhvervsliv, uddyber han.

Ifølge Miki Dam Larsen efterspørger blandt andet erhvervslivet, at kommunen er katalysator og samlingspunkt for et netværk, hvor man kan udveksle viden og erfaring om energieffektivitet og CO2-reduktion. Her giver Miki Dam Larsen den lokale virksomhed Widex som et godt eksempel på et samarbejde, hvor kommunen har bistået virksomhedens ambition om at nedbringe sit klimaaftryk.

Politikere, interessenter og eksperter

Kommunens nye udvalg kommer til at bestå af fem byrådsmedlemmer, fem såkaldte 'interessenter' og fem eksperter. Fælles for interessenterne er, at de ifølge kommunen er relevante for verdensmålene lokalt. På listen over interessenter er blandt andet en fra Allerød Gymnasiums elevråd.

- Det skyldes simpelthen at vi gerne vil have engageret de unge og få deres synsvinkel med på råds - de er trods alt arvtagerne, siger Miki Dam Larsen. Du kan se en liste over interessenter i bunden af artiklen.

I samspil skal udvalgets i alt femten medlemmer aflevere en række anbefalinger i 2020, som hovedsageligt lander på Teknik, Erhverv, Plan og Miljøudvalgets bord, der så skal omsætte anbefalingerne til politisk praksis.

Så der kommer ikke til at ske noget konkret før 2020?

Jeg mener, at de første små indsatser allerede starter i 2019. Jeg har også en klar forventning om, at vi løbende kan bruge det, vi lærer i udvalget, siger Miki Dam Larsen.

Når kommunens miljø- energi- naturstrategi 2030 lander i 2020, er tanken at anbefalingerne kan forankre sig i alt hvad kommunen foretager sig. 

Kommunen kan allerede nu løfte sløret for et af deres helt konkrete mål, som allerede er formuleret: Inden 2030 skal El- og varmeforsyningen være CO2-neutral.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

vote-dragoer.jpg

Her kan magten skifte ved kommunalvalget: Den mindste kommune kan give det største drama

Ægtepar Ege Allé

Kommune kræver 219.000 kroner af borgere for tre fældede vejtræer

vote-lejre.jpg

Kommunalvalgs-gyser på vej i Lejre - bølgerne går allerede højt i byrådssalen

vote-alleroed.jpg

Her kan magten skifte ved kommunalvalget: En sand stinker og spektakulær historik spøger i Allerød

Allerød

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere