Endnu en aftale i hus: Her er status på overenskomst-forhandlingerne

En aftale for samtlige faggrupper i regionerne er på plads. På det statslige område forhandles der fortsat.

En aftale for samtlige faggrupper under regionerne er natten til lørdag faldet på plads.

Det oplyser parternes topforhandlere til pressen i Forligsinstitutionen i det indre København.

- Det er en stor glæde, at vi står her med et resultat, som dækker alle ansatte i regionerne, siger formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, der er topforhandler for de ansatte i regionerne.

Om et af de helt store stridspunkter i de langstrakte forhandlinger, en sikring af de ansattes ret til betalt spisepause, siger hun:

- Vi har i dag arbejdet med aftalen omkring spisepause. Og der er fundet løsninger for både FTF og Akademikernes Centralorganisation, som tilfredsstiller os, siger hun.

Grete Christensen tilføjer, at det såkaldte privatlønsværn desuden er fjernet.

- Det har været en torn i øjet på os, siger hun.

"Sammenholdet har skaffet os resultaterne"

Hos Akademikernes Centralorganisation glæder man sig over, at det til trods for svære forhandlinger er lykkedes at nå til enighed.

quote eg er glad for, at vi fandt de nødvendige løsninger efter at vanskeligt forhandlingsforløb. Det er sammenholdet, der har skaffet os de resultater, vi står med.

Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne.

- Jeg er glad for, at vi fandt de nødvendige løsninger efter at vanskeligt forhandlingsforløb. Det er sammenholdet, der har skaffet os de resultater, vi står med, siger Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne.

Også på arbejdsgiversiden er man tilfreds med, at der nu er faldet en aftale på plads for alle faggrupper.

- Jeg meget glad for, at vi har lavet en samlet aftale, hvor vi har fået alle medarbejdergrupper på det regionale område med, siger Anders Kühnau, chefforhandler for Danske Regioner.

Med aftalen natten til lørdag er overenskomsten for de næste tre år på plads for samtlige 120.000 ansatte i regionerne.

Tidligere fredag blev der landet en aftale på det kommunale område. Dermed mangler kun en aftale for det statslige område.

Få et overblik over status her:

Regionerne:
  • Der er ad to omgange indgået en aftale med samtlige 120.000 ansatte i regionerne.
  • Onsdag lavede fagforbund under LO et forlig med Danske Regioner, og natten til lørdag har forbund under FTF og Akademikernes Centralorganisation også lavet en aftale.
  • Lønrammen er aftalt til 8,1 procent.
  • Desuden har parterne fundet en løsning på en af de store knaster, den betalte spisepause.

Kommunerne:
  • Alle parterne på det kommunale område blev fredag ved middagstid enige om en aftale. Den indeholder en lønramme på 8,1 procent.
  • Den indebærer desuden en pulje på 500 millioner kroner målrettet sosu'er og sygeplejersker, som skal medvirke til at løse rekrutteringsudfordringer i kommunerne. Derudover er der afsat 85 millioner kroner til en ligelønspulje.
  • Desuden indeholder den en sikring af den betalte spisepause for alle grupper.
  • Lærernes arbejdstid har været den helt store knast, og forliget indeholder ikke en aftale om lærernes arbejdstid. I stedet er man blevet enige om, at en endelig aftale om arbejdstider for lærere og undervisere skal være på plads inden 2021. En uvildig undersøgelseskommission nedsættes.

Staten:
  • Forhandlerne fra det statslige område ankom til Forligsinstitutionen fredag morgen. Natten til lørdag forhandler de fortsat.
  • På statens område er det især sikring af den betalte spisepause, der har været den helt store knast i forhandlingerne.
Kilde: Ritzau

 /ritzau/


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik