Endelig: Efter to måneder lavede okapien sin første lort

For to måneder siden kom en sjælden okapiunge til verden i København Zoo. Ventetiden har været lang, men nu har ungen lavet sin første lort.

Det var en sensation, da okapiungen blev født i København Zoo 1. oktober, det var 50 år siden en okapiunge var blevet undfanget og født i en dansk zoologisk have.

Nu har ungen så langt om længe leveret sin første lort. Præcis to måneder efter sin fødsel, der i øvrigt er foreviget i levende billeder. 

Normalt går der ganske få dage før dyreungerne i zoo har afføring første gang, men okapien er en helt særlig størrelse på det punkt, for den er meget lang tid om at få gang i tarmene. 

quote - Okapien er det eneste dyr, vi har kendskab til, der går så længe, før de har afføring første gang,

Chefdyrlæge Carsten Grøndahl

- Okapien er det eneste dyr, vi har kendskab til, der går så længe, før de har afføring første gang, siger chefdyrlæge Carsten Grøndahl og fortsætter:  

- Hos alle andre dyr må der helst ikke gå mere end et par dage, før vi ser den første afføring, men okapierne er kendt for at holde på det de første mange uger. 

Rekorden er 72 dage

Dyrlæger fra København Zoo har de sidste måneder talt med Basel Zoo og Wuppertal Zoo, der også har fået okapiunger i år. Her gik der henholdsvis 45 og 54 dage, inden okapiungerne lavede den første lort.

Alligevel kan den danske okapiunge ikke prale af en rekord. Den længst kendte periode en unge har gået med den første afføring er nemlig 72 dage. 

Hverken dyrlæger eller forskere har et bud på, hvorfor den holder så længe på afføringen. 

- Okapien er nært beslægtet med giraffen, men giraffer har slet ikke samme afføringsmønster,” siger forskningsdyrlæge Mads Bertelsen og uddyber: 

- Adfærdsmæssigt kan vi sammenligne den nyfødte okapi med hjorte, der også ligger stille og gemmer sig i skovbunden de første måneder af deres liv. Man kunne derfor gætte på, at okapien vil undgå at tiltrække rovdyr i den periode ved at gemme på afføringen. Men hvis det var tilfældet, ville vi også opleve det hos hjorte og andre sammenlignelige arter, så det kan ikke være hele forklaringen,” siger Mads Bertelsen.

Nu skulle det komme

Okapiungen fra København spiste sine første mundfulde hø, efter den havde leveret sin første lort, og nu forventer dyrlægerne i København Zoo, at okapiungens afføring begynder at komme regelmæssigt.

Okapien lever kun vildt i Congo, og man ved meget lidt om, hvordan de lever deres liv i naturen. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

koen

Lokal rytter fandt kalv bag pigtrådshegn - kritik preller af på forpagter

MUSVÅGE

Dom for giftdrab på fredet rovfugl skal være hårdere, mener ornitologer

MUSVÅGE

72-årig dømt for giftdrab på fredet rovfugl

træ

130 år gammelt træ udsat for hærværk: "Det var et dejligt og smukt træ"

Frederiksberg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere