En tredjedel af Danmarks rigdom kommer fra København og omegn

København og Københavns omegn er vokset mere økonomisk end resten af landet de seneste ti år.

Siden 2007 har København og omegn givet resten af Danmark baghjul økonomisk set.

For ti år siden udgjorde København og omegnskommunerne 29 procent af Danmarks bruttonationale produkt, BNP. Men i 2017 er andelen vokset til 34 procent, skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse.

Københavns omegns-kommuner består af Albertslund, Ballerup, Brødnby, Gentofte, Gladsaxe, Glostrup, Herlev, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Lyngby-Taarbæk, Rødovre og Vallensbæk.

 
 
Foto: Jakob Lange - TV 2 Lorry

"Korrigeret for prisudvikling var BNP uden for København i 2017 på 2007-niveau, mens BNP i København og Københavns omegn var henholdsvis 20 og 29 procent højere end i 2007", skriver Danmarks Statistik.

Hvad er BNP?

Det skyldes, at en større andel af landets arbejdspladser ligger i København og omegn.

"Siden 2007 er antallet af beskæftigede i København steget med 45.000 personer, og i Københavns omegn er antallet af beskæftigede steget med 23.000 personer. Omvendt forholder det sig i det øvrige Danmark, hvor beskæftigelsen er faldet med 61.000 personer", skriver Danmarks Statistik.

Den samme tendens ses i de andre skandinaviske lande, Sverige, Norge og Finland, hvor hovedstæderne også udgør en større andel af landenes BNP end tidligere.

Danmarks Statistik uddyber, at udviklingen også kan skyldes, at der i hovedstaden og omegn er en højere vækst i produktiviteten.

Det kan skyldes, at arbejdskraften er bedre uddannet, og at virksomhederne har investeret i mere effektive maskiner og it-udstyr. Derudover peger Danmarks Statistik på undersøgelser, der viser, at en høj koncentration af job og personer gavner produktiviteten - og det er også tilfældet i og omkring København.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

Københavns lufthavn

Lufthavnen fyrer igen medarbejdere

20200407-124606-L-1920x1279we

Byggede luksusboliger i Nordsjælland: 18 udenlandske arbejdere anholdt

aalholm_kirke.jpg

playKrig mellem præster og menighedsråd: "Jeg har det elendigt", siger formand

fiskeauktion

playFiskegrossist i vildrede efter mink-aflivning: Frygter at brænde inde med tonsvis fiskeaffald

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere