En succes-historie: IT-universitet runder 20 år

For 20 år siden åbnede IT-universitetet med 147 studerende. I dag er der 2.500 studerende og 300 ansatte.

For 20 år siden og før var der mange, der gladeligt hæftede ordet nørd på mennesker, der beskæftigede sig med IT. 

Fordommene var mange:  IT-folk var sære typer, der havde en baggrund i et teenage-kælder værelse, hvor de sad og nørklede med computere, uden at ret mange vidste, hvad de dog havde gang i.

I 1999 åbnede IT-højskolen i ydmyge lokaler i Københavns Nordvestkvarter. Og så begyndte en udvikling, der godt og grundigt satte enhver snak om nørderi til vægs.

Og det gik oven i købet hurtigt. Samfundets IT-udvikling eksploderede, internettet var kommet for at blive. IT-højskolen blev til IT-universitetet og kunne i 2004 flytte ind i supermoderne lokaler i en bygning tegnet af Henning Larsen i Ørestad. I dag rider på en bølge af suces.

- Det kan man godt sige. Vi er eftertragtet som institution blandt de studerende - vi har gode ansøgertal, og vores kandidater får jobs. De mest tekniske af dem får meget velbetalte jobs, fortæller Martin Zachariasen, der har været rektor på IT-universitetet siden årsskiftet.

- Vi er meget eftertragtet blandt de unge og får mange ansøgninger, siger Martin Zachariasen, der er rektor på IT-universitetet.
- Vi er meget eftertragtet blandt de unge og får mange ansøgninger, siger Martin Zachariasen, der er rektor på IT-universitetet.

Leder var skeptisk i starten 

Da IT-højskolen startede i 1999 var det med den dengang 39-årige Mads Tofte som første chef. Han har fortalt, at han i starten var usikker på, om projektet ville kunne bære.

- Jeg var temmelig forfærdet over, hvad jeg hørte, husker han i en webdok, som IT-Universitetet har udgivet i forbindelse med jubilæet.

quote Jeg syntes, det lød som en virkelig dårlig idé med den dér IT-højskole.

Mads Tofte, første leder på IT-højskolen.

Universitetet byder i dag på en bred vifte at uddannelser, der tiltrækker alt - lige fra kommende software-udviklere til spildesignere.

Danmark haltede bagefter

IT-Universitetet - den daværende IT-højskole - blev oprettet, fordi Danmark skreg på kvalificerede IT-folk, og hvis ikke Danmark skulle sakke håbløst bagud, så var der brug for at få uddannet eksperter.

På IT-højskolen valgte man at se den teknologiske udvikling i et menneskeligt og samfundsmæssigt perspektiv - og det gav pote. Så hvor det, der engang var et næsten 100 procent mandsdomineret område, så har IT-universitetet i dag en andel af kvindelige studerende på 36 procent.

Mange tusinde personer har foreløbig gennemført en uddannelse på IT-universitetet, og selv om institutionen har udviklet sig i takt med samfundet, så er Maryin Zachariasen ikke i tvivl om, at de kommende år kommer til at indebære store forandringer.

Udviklingen fortsætter

- Vi ved selvfølgelig ikke, hvad der kommer. Men da vi startede, var der ikke noget, der hed Facebook eller Google og Twitter. Man havde ikke smartphones. Nu ser vi en udvikling, hvor meget kommer til at handle om data privacy - eller informationssikkerhed - og samtidig kommer kunstig intelligens snart væltende, fortæller han.

Fakta om IT-universitetet 

  • Institutionen har 2.500 studerende og 300 ansatte.
     
  • 36 procent af de studerende er kvinder.
     
  • IT-universitetet har ni bachelor- og kandidatuddannelser - blandt andet inden for softwareudvikling, datalogi, spil, IT-design og business-IT.
     
  • Det årlige budget er på 300 millioner kroner.
     
  • 100 iværksttervirksomhgeder er foreløbig grundlagt på ITU.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik