En autist flytter hjem: Barndomshjem bliver til bofællesskab

Mads Ramsøe har boet på institutioner i 10 år. Nu er han flyttet hjem igen. Lorry+ har besøgt Reinsholmgård, som skal omdannes til bofællesskab.

quote Vi vil lave nogle enkle og trygge rammer, hvor det er ligetil at finde ud af hvad der skal gøres og hvorfor. 

Lars Albertsen, pædagog

På en gård i Nordsjælland sidder 32-årige Mads Ramsøe rundt om bordet med sin far og mor, og pædagogen Lars Albertsen. Lars og Mads holder hinanden i hånden. Det er nødvendigt. For Mads har brug for at blive taget i hånden. Brug for én til at vise ham verden.

Mads har brug for masser af fysisk kontakt.
Mads har brug for masser af fysisk kontakt.

Et barn i en voksen krop

Mads Ramsøe er udviklingshæmmet og infantil autist. Det betyder, at han har et intellektuelt niveau svarende til et barn  mellem 3 og 5 år.

- Man kan sige, at Mads har været barn i rigtig mange år, siger Lars Albertsen i Lorry+ serien En blandt to millioner 

Mads Ramsøe har boet på flere forskellige institutioner, men for to år siden flyttede han hjem til barndomshjemmet Reinsholmgård. Idéen er at omdanne gården til et bofællesksab, hvor udviklingshæmmede kan få nogle trygge og overskuelige rammer. Hvor de både skal passe høns og hjælpe til i marken. Og Mads elsker at passe høns.

Mads og Lars ude ved hønsgården på Reinsholmgård i Melby
Mads og Lars ude ved hønsgården på Reinsholmgård i Melby

Ifølge Lars Albertsen har det betydet  meget for Mads Ramsøe at flytte hjem igen: Stressniveauet er faldet, og de trygge rammer gør det muligt for ham at lære nogle nye ting.

quote Mads skal ikke være professor i overmorgen, men han kan godt lære nogle flere ting. Det giver ham selværd og selvtillid.

Lars Albertsen, pædagog

Mads Remsøe har ikke noget sprog, og derfor kan det være svært for ham at ytre sig om, hvad han gerne vil. Men ligesom med børn er kropssproget altid  et stærkt værktøj. Når der skal være fællesmiddag eller fest på gården, så kan Mads finde på at ligge sig ned på gulvet og rulle rundt. Han kan simpelthen ikke være i sig selv af bare forventning. Men der er et svært paradoks forbundet med trangen til at være social.

- Mads er meget social, men har samtidig svært ved relationer, siger pædagog Lars Albertsen, der fortæller, at det er typisk hos autister.

Hårdt arbejde

Der er to pædagoger tilknyttet Mads som ud over forældrene hjælper med at få dagligdagen til at hænge sammen. De arbejder hver især 37 timer. Men relationerne og tiden er nødvendig for Mads´udvikling.

- Hvis der ikke er den hjælp, så vil han miste sit sprog og stagnere. Han vil miste sin renlighed og dybest set vil han miste selvværd og selvtillid. Følelser og relationer betyder ligeså meget for folk med autisme som for almindelige mennesker, siger Lars Albertsen.

I denne weekend er der højst usædvanligt ikke nogle arrangementer på gården (det plejer der at være), men en ting er sikker:  Mads skal ud og fodre hønsene, præcis som han altid plejer at gøre.

Infantil Autisme

  • Infantil autisme er en psykisk forstyrrelse, der opstår i barnets tidligste leveår, inden 30 mdrs. alderen.
  • Nogle mennesker med infantil autisme har begavelsesmæssige vanskeligheder.
  •  Infantil betyder barnlig, og personer med  infantil autisme er oftest som børn inde i hovedet 
  • Mellem ½-1 promille (5-10 ud af 10.000) børn har infantil autisme. Der er flere drenge end piger med autisme, ca. 3-4 gang flere.

Se portrættet af Mads Ramsøe i Lorry+ serien En blandt to millioner.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik