Foto: TV2/Lorry

Elever holder ferie i skrivefængsel

Vi tager din vinterferie, hvis du ikke har afleveret dine opgaver. Til gengæld giver vi dig et skub, så du er sikker på at blive indstillet til eksamen.

Sådan lød beskeden fra ledelsen på Niels Brocks Handelsgymnasium, som har knap 15 forskellige uddannelsesretninger. I alt ti procent af stedets elever manglede efter nytår at aflevere opgaver, og derfor er de italienske eller norske skipister skiftet ud med et skrivefængselsophold. Det skriver Urban.

Det lyder måske værre end det er. Faktisk er det ganske uformelt og med mulighed for løsladelse, så snart det forsømte er indhentet. Det foregår på skolen. Der er ingen lærere, men stedets studiechefer skiftes til at holde vagt.

»Eleverne modtager det positivt. Mange siger, det er nemmere at tage sig sammen, når de får et skub,« siger studiechef Suzette Tindal til Urban.
Projektleder fra Videnscenter om Fastholdelse og Frafald (VOFF) Kristine Hecksher er ikke udelt begejstret for skrivefængsler.
»Når det handler om de elever, der er 'slendrian', altså sagtens kan finde ud af det, men har svært ved at tage sig sammen, er det fint, men i nogle tilfælde kan det ikke stå alene,« siger Kristine Hecksher.

- For de elever, som halter fagligt, og som ikke har støtte hjemmefra, er det ikke nok at blive placeret i et rum. I de tilfælde er det vigtigt, at der også stilles lærestøtte til rådighed,« siger hun.

Det er ikke usædvanligt, at gymnasier sætter eleverne i stævne uden for skoletid. Mange steder under navnet 'lektiecafé'. Andre tyr til skarpere retorik. På Ørestad Gymnasium taler man om 'studiecamps', der ligger på særlige datoer.

»I starten gjorde vi det obligatorisk, og blandt eleverne kaldte nogle det for skrivefængsel. I dag er det frivilligt for alle, der er kommet bagud. Vi stiller lærerkræfter til rådighed, da det ofte handler om, at det er svært for eleverne at få hul på opgaven,« siger rektor for Ørestad Gymnasium Allan Kjær Andersen. 

I modsætning til Ørestad Gymnasium har Niels Brock ikke valgt at stille lærerkræfter til rådighed i 'fængslet'.

»Det har vi desværre ikke ressourcer til. Men hvis man afleverer til tiden, er der masser af hjælp at hente op til aflevering,« siger Suzette Tindal.

Efter ferien foretager skolen en ny optælling, og hvis der stadig er elever, der mangler at aflevere, får de en advarsel.

»Det er jo vores pligt at fastholde eleverne. I nogle tilfælde kræver det, at vi bruger alternative metoder,« siger hun.