Elefant-date: Far til 17 hopper videre til to nye damer

Københavns Zoo's nye hanelefant, Chang, mødte tirsdag morgen de forhåbentligt kommende mødre til sine børn. Daten gik som smurt med larm og tramp.

Den 37-årige elefanthan Chang var tirsdag morgen på en vigtig blind date i Københavns Zoo.

quote Hans far, vores gamle hanelefant Chiang Mai, blev aflivet i en alder af 58, og han er far til en unge på knapt et år. Så han var aktiv til det sidste.

Jacob Munkholm Hoeck, presse- og kommunikationsansvarlig ved Københavns Zoo

Efter at have rejst verden rundt og fået hele 17 unger i England, Frankrig og Belgien, er tiden nu kommet, hvor Chang skal møde to elefanthunner, der forhåbentligt begge bliver mødre til endnu flere af hans børn.

Elefanten Chang er født i Københavns Zoo i 1981 - og man kan måske sige, at han nu er vendt hjem efter nogle vilde år i udlandet. Her skal han overtage "jobbet" som avlshan i Københavns Zoo efter sin far, Chiang Mai, der blev aflivet i juni.

Her ses Chang og én af hunelefanterne sammen.
Her ses Chang og én af hunelefanterne sammen.
Foto: Københavns Zoo

Selvom Chang er fyldt 37 år og allerede har et enormt kuld af unger, så er der stadig masser af gods tilbage i ham, forklarer presse- og kommunikationsansvarlig ved Københavns Zoo, Jacob Munkholm Hoeck.

- Hans far, vores gamle hanelefant Chiang Mai, blev aflivet i en alder af 58, og han er far til en unge på knapt et år. Så han var aktiv til det sidste, siger han.

Den nye elefantflok

Chang har dog allerede overhalet sin far, hvad angår børneproduktion. Chiang Mai fik nemlig "kun" 15 unger. Til gengæld fik han 24 ”børnebørn”, 24 ”oldebørn” og fire ”tipoldebørn”.

Date med brøl og trampen

Chang kom til Danmark fra Belgien allerede i november, men han har først mødt elefanthunnerne, Kungrao og Surin, tirsdag morgen. Det har nemlig vist sig at være lidt af et puslespil at finde det helt rigtig tidspunkt til den første date.

Hunnerne må nemlig ikke være i brunst ved det første møde, og så må hannen ikke være i must - en periode, hvor han kan opføre sig aggressivt både over for andre elefanter og mennesker. 

Heldigvis gik mødet som smurt: 

- Det er gået så dejligt. De får hilst på hiandnen. Der har ikke været noget skubben, de føler bare hinanden lidt an og kommunikerer rigtig meget. Vi kunne ikke have forventet, at det gik bedre, siger dyrepasser Charlotte Vestergaard.

Se, hvordan mødet gik her.

Alligevel blev der brølet og trampet noget, da Chang kom ind til de to hunner og den et-årige unge Plaisak.

quote Han har været vant til at være centrum blandt de her to madamer, og så kommer der sådan en stor herre ind. 

Charlotte Vestergaard, dyrepasser i Københavns Zoo

- Det er jo store dyr, vi har med at gøre, og når de bruger stemmen, så er det volumen på. Det er deres måde at sige: "Jeg er bange" eller "hvad foregår der her", siger hun.

- Og ungen har jo aldrig oplevet det her før. Han har været vant til at være centrum blandt de her to madamer, og så kommer der sådan en stor herre ind. Det er fint nok, at han reagerer på det, siger Charlotte Vestergaard.

Elefanterne vil den næste tid blive lukket sammen hver morgen og gå sammen hele formiddagen. Senere på året vil de to hunner gå i brunst, og der er håb om parringer og flere elefantunger på sigt.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

MUSVÅGE

72-årig dømt for giftdrab på fredet rovfugl

Flue inficeret med ny opdaget svamp

Ukendte svampe opdaget i Nordsjælland og på Amager - æder levende fluer indefra

Eleverne i 1.b på Engelsborgskolen i Lyngby har været så dygtige til at udforske de små dyr i den nære natur, at de tirsdag vandt førstepræmien i den landsdækkende Mikroforskerkonkurrence 2020.

Skoleklasse fra Lyngby er landets bedste mikroforskere

Shelterplads udsat for hærværk

playFriske spor fra knallerter: Populære shelterpladser udsat for hærværk

Frederiksberg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere