Enhedslisten vil have Københavns Kommune til at droppe Danske Bank

Enhedslisten vil have Københavns Kommune til at droppe samarbejdet med Danske Bank på grund bankens hvidvasksag.

Enhedslisten i København har fået nok af Danske Banks hvidvasksag.

Derfor vil partiet nu have undersøgt, om Københavns Kommune kan ophæve samarbejdet med banken.

- Vi kan ikke støtte en fortsat brug af Danske Bank, efter de har vedstået sig hvidvask for kriminelle. Vi ønsker på den baggrund ikke at vente i flere år, indtil hele sagskomplekset er afdækket og afgjort, lyder begrundelsen i et medlemsforslag fra partiet.

Her vil Enhedslisten have Økonomiudvalget til at pålægge Økonomiforvaltningen at undersøge mulighederne for at ophæve samarbejdet med Danske Bank. Såfremt samarbejdet kan ophæves, skal opgaverne sendes i udbud.

Forslaget skal til afstemning på et møde i Økonomiudvalget på tirsdag i næste uge.

- Vi har tidligere haft det her oppe at vende, allerede da de første beskyldninger om hvidvask kom frem i pressen. Dengang fik vi at vide af forvaltningen, at så længe der ikke var faldet dom, så kunne kommunen ikke opsige samarbejdet, siger Enhedslistens gruppeformand og medlem af Økonomiudvalget, Karina Vestergård Madsen, til TV 2 Lorry. 

- Men nu er der kommet de her meget omtalte rapporter, og direktøren er gået af, og banken har samtidig erkendt, at de har svigtet, og at det noget rod. Derfor mener vi, at det må være nu, at Københavns Kommune må trække sig ud af det her samarbejde, siger hun.

Den meget omtalte hvidvasksag omhandler milliarder af kroner af tvivlsom karakter, der er strømmet gennem bankens estiske filial, der har været centrum for hvidvaskningen.

Samlet gik der knap 1500 milliarder kroner gennem filialen i perioden 2007-2015 fra udenlandske kunder, som er mistænkt for at have brugt banken til lyssky aktiviteter.

Enhedslistens gruppeformand og medlem af Økonomiudvalget, Karina Vestergård Madsen.
Enhedslistens gruppeformand og medlem af Økonomiudvalget, Karina Vestergård Madsen.

Ligegyldigt om det er to kroner eller 1500 mia. 

Danske Bank-sagen er en af de største kendte sager de seneste år blandt europæiske banker.

Danske Bank er ikke nået frem til, hvor stor en del af pengene der var mistænkelige, men der er formentlig tale om "en meget stor del". Banken har heller ikke sat beløb på, hvor meget der er blevet hvidvasket.

- Vi er sådan set ligegalde med, om det er to kroner eller 1500 milliarder. Det står i vores etiske retningslinjer, at vi ikke samarbejder med banker, der hvidvasker. 

- Jeg kommer derfor også til at tage fat i alle de andre partier, for jeg tror ikke, at der er nogen, der vil holde hånden over Danske Bank, sådan som situationen ser ud lige nu, siger Karina Vestergård Madsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik