Eksplosiv stigning i hotelbesøg for eksotiske planter

For 10 år siden overtog Dennis Vesterager sin farfars plantehotel i Smørum. Her passer og plejer han årligt flere og flere eksotiske planter om vinteren.

På hovedgaden i Svogerslev ved Roskilde stoppede borgerne i dag op, da de gik forbi nummer 41. Foran huset holdte en stor lastbil fyldt med træer og planter, mens en lang kran var i gang med at hente den næste store potteplante fra husets baghave.

quote Det er dejligt at vide, at de bliver passet godt på. Så bliver man en glad ejer, når de har det godt om vinteren.

Torben Plaep, planteejer

Torben Plaep fik i alt afhentet 23 paller fyldt med eksotiske planter, som han i sommerperioden har stående i sin have – men om vinteren kan de ikke overleve den danske kulde, og derfor skal de på plantehotel.

- Jeg synes, de er dejlige at have stående, for de giver sådan en middelhavsstemning i haven. Men hvis de skal overleve, kan de ikke blive stående længere i år, siger han.

Og han er langt fra den eneste, som i vintermånederne vælger at få opbevaret sine sydeuropæiske planter under varmere himmelstrøg.

- Vi henter planter hos flere og flere mennesker, og det er stort set alle slags planter, vi henter, som ikke kan tåle den danske vinter, siger Martin Johansen, der er chauffør hos CPH Transport.

En enorm stigning

Men heldigvis findes det mere eksotiske klima i Smørum bare 30 kilometer nordøst fra Torben Plaeps hus i Svogerslev. 

Her læsses dagens læs af på hotellet.
Her læsses dagens læs af på hotellet.
Foto: TV 2 Kosmopol

Her ligger det 8.000 kvadratmeter store plantehotel, Vesteragers Planteopbevaring, som sidste år havde mere end 1700 kunder.

- Da jeg første gang begyndte at hjælpe min farfar, havde vi 60 kunder, så der er sket en enorm stigning. Det skyldes i høj grad, at flere og flere også er i besiddelse af de eksotiske planter, som de gerne vil passe på, siger ejeren Dennis Vesterager. 

Sådan passer du dine subtropiske planter om vinteren:

  • De fleste subtropiske planter kan ikke tåle at komme ind i 20 graders varm stue - så smider de bladene. Da der ikke kommer nok lys i den danske vinter til, at de kan omsætte det til energi i deres blade – og derfor smider de dem.
  • Planterne skal placeres i 5-10 graders varme, hvor de får så meget lys som muligt.
  • Hold igen med vandingen i vinterperioden.
  • Placer dem i et drivhus, en garage eller under et halvtag med enten et tæppe eller plastic omkring.
  • En anden mulighed er at grave planterne ned i jorden og installere varmekabler omkring.

Tivoli får planter på hotel

Men det er ikke kun privatpersoner, der får opbevaret deres ting. Også Tivoli fylder en stor del af det gigantiske drivhus med blandt andet deres 1,5 tons tunge palmer, der måler mere end 6 meter.

Også deres godt 200 år gamle oliventræ er taget på ferie i Smørum, så det er klar til endnu en ny udendørssæson fra maj – præcis, som Torben Plaep også regner med, at hans omkring 150 år gamle oliventræ bliver det.

- Det er dejligt at vide, at de bliver passet godt på. Så bliver man en glad ejer, når de har det godt om vinteren, siger Torben Plaep. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik