Eksplosiv stigning i hjortepåkørsler i Lorry-området

Region Hovedstaden er det område, hvor der bliver kørt flest hjorte ned per kvadratmeter.

1254 gange ringede 1812 telefonen hos Dyrenes Beskyttelse sidste år angående hjortepåkørsler i Lorry-området. Det er en stigning på omkring 25 procent i forhold til året før.

 Det er netop nu, hvor de unge hjortelam flytter hjemmefra, at man som bilist skal være særligt opmærksom. Derudover er det nu, de unge hanner er ude og dele skoven op mellem sig, inden parringssæsonen starter.

Selvom det er i Lorry-området, at der bliver påkørt færrest hjorte, så er det netop her, at der bliver påkørt flest i forhold til antal kvadratmeter.
Selvom det er i Lorry-området, at der bliver påkørt færrest hjorte, så er det netop her, at der bliver påkørt flest i forhold til antal kvadratmeter.
Foto: Dyrenes Beskyttelse

- Foråret giver en masse aktivitet. De unge lam bliver skubbet væk fra moren af nye lam, og bukkene bliver aggressive, hvilket resulterer i, at andre bukke bliver jaget væk – flere af dem bliver så tvunget til at krydse veje, hvor der kører biler, siger Michael Carlsen, der er biolog ved Dyrenes Beskyttelse, til TV 2 Lorry.

Pas på i mørket

Lorry-området er det område i Danmark, hvor der er flest hjortepåkørsler i forhold til antal kvadratmeter, og det er særligt i Nordsjælland, at der er problemer.

Udviklingen af hjortepåkørsler fra 2017 til 2018 fordelt på landsdele.
Udviklingen af hjortepåkørsler fra 2017 til 2018 fordelt på landsdele.
Foto: Dyrenes Beskyttelse

- Kommuner oppe nordpå ved eksempelvis Gribskov og Hørsholm, der ser vi mange påkørsler. Det skyldes primært, at der både er en høj koncentration af dyr, men også, at der er rigtigt mange mennesker, siger Michael Carlsen.

Det er særligt om aftenen og i skumringstiden, at man skal være opmærksom på hjortene. Tal fra Dyrenes Beskyttelse viser nemlig, at hovedparten af påkørsler i april og maj sker efter klokken 21.

- Hjortene er mest aktive om aftenen og natten, og da der ikke er mange, der kører rundt før klokken seks om morgenen, så er det altså om aftenen, når folk er ude og nyde en køretur gennem skoven, at vi ser hjortepåkørslerne, siger Michael Carlsen.

Det skal du gøre

I Danmark er den mest almindelige hjorteart et rådyr. De har en gennemsnitsvægt på omkring 25 kilo, så det er ikke et specielt stort dyr, men selv sådan en vægt kan forårsage betydelig skade på både køretøj og passagerer. Det er derfor sjældent kun hjorten, der kommer til skade i trafikale uheld.

Tre regler til at undgå påkørsler af hjorte:

  • Sæt farten ned, når du kører i skumring, nat eller dæmring gennem områder, hvor der er skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen.
  • Hold øje med reflekser fra dyrenes øjne. Ser du et dyr ved vejen, så sæt farten helt ned.
  • En hjort kommer sjældent alene. Ser du én løbe over vejen, så tro ikke at faren er drevet over. Der kan godt komme flere.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

- Hvis man rammer en hjort, skal man ringe 1812. det kan være en meget voldsomme oplevelse – både på grund af chokket, men også hvis dyret ikke er dødt og ligger og lider. Men vi har meget kompetente folk, der sidder klar til at hjælpe, siger Michael Carlsen.

Når Dyrenes Beskyttelse rykker ud til hjortepåkørsler handler det oftest om at sikre en hurtig aflivning. Det er dog tilladt selv at aflive dyr, der er kommet alvorligt til skade og lider, men hvis ikke man skal på kant med dyreværnsloven, så kræves det, at en aflivning foregår hurtigt og humant.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik