Eksperter kritiserer 1813: Baby tæt på at dø af meningitis

Trods høj feber undlod Akuttelefonen 1813 stik imod retningslinjerne at lade en læge tilse kun 15 dage gamle Oscar Jerris. Det skriver P4 København.

Er kompetencerne på plads hos Akuttelefonen 1813s såkaldte bagvagter, som rådgiver det øvrige personale?

Det er det spørgsmål, som en ny ekstern undersøgelse ifølge regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) skal besvare.

Men meget tyder på, at uddannelse og erfaring hos de læger, der sidder ved telefonerne hos 1813 også bør kigges efter i sømmene.

Det er i hvert fald Marie og Michael Jerris' ønske efter, at deres kun 15 dage gamle søn i januar var tæt på at dø, fordi en uerfaren 1813-læge ikke mente, at den spæde dreng skulle tilses af en læge. Det skriver DR P4 København.

- Det suger stadig i maven bare ved at tanken om, at det var så tæt på at gå galt. Når man får det af vide efterfølgende, så tænker man; tænk, at der var tale om en forkert rådgivning i telefonen, siger Michael Jerris til DR P4 København.

Tilbage i maj fik 1813 kritik fra flere eksperter, da DR kunne afsløre, at 1813 modsat vagttelefonerne i landets øvrige regioner ikke kun er bemandet af læger med speciale i almen medicin. Faktisk viser en aktindsigt fra Region Hovedstaden, at der de seneste år har været et faldende antal læger med speciale i almen medicin ansat hos 1813. I dag er tallet knap 25 procent.

Og da Marie og Michael Jerris i nattetimerne den 29. januar i år ringer 1813, fordi deres søn Oscar Jerris har feber, kaster op og virker sløv, var det en læge uden speciale og med under et års erfaring, der tog telefonen.

Stik i mod retningslinjerne vurderede lægen, at Oscar Jerris ikke behøvede at blive tilset på hospitalet. Og det var en klar fejl, lyder det fra flere eksperter, som DR P4 København har fået til at gennemgå sagens journal samt udskrifter af telefonsamtalerne med 1813.

- Både ifølge Sundhedsstyrelsen og lægehåndbogen anbefales det, at alle spædbørn med feber skal indlægges, forklarer professor og overlæge på Aarhus Universitetshospitals børneafdeling, Søren Rittig.

Professor i almen medicin på Københavns Universitet, Lars Bjerrum, er samtidig skeptisk overfor, at Region Hovedstaden fortsat bruger læger med sparsom erfaring i at visitere patienter igennem telefonen.

- Det ville jo svare til at sætte dem ind på sygehuset på en kirurgisk afdeling og bede dem om at fjerne en blindtarm, hvis de ikke har prøvet det før, så vil det være meget usikkert og uhensigtsmæssigt, siger Lars Bjerrum til DR P4 København.

To timer efter det første opkald til 1813, bliver Marie og Michael Jerris så bekymrede, at de igen kontakter akuttelefonen, hvor en sygeplejerske denne gang henviser Oscar Jerris til børneafdelingen på Nordsjællands Hospital i Hillerød.

Her vurderer lægerne, at han er i livstruende tilstand, og de behandler med antibiotika med det samme for derefter at overføre ham til Rigshospitalet. Senere konstaterer lægerne, at Oscar Jerris har meningitis.

I dag kan Marie og Michael Jerris ikke undgå at tænke på, at en måske mere erfaren læge kunne have sparet familien for den skræmmende oplevelse.

- Havde vi lyttet til lægen, havde vi måske ikke haft Oscar her i dag. Derfor kan man godt sidde nu og tænke, at det her er langt fra godt nok, siger Marie Jerris.

Sagen om Oscar Jerris får Kent Kristensen, lektor i sundhedsjura på Syddansk Universitet, til at gentage kritikken af personalesammensætningen hos 1813.

- Når vi ser på den måde, vagtplanen er sammensat på, så er der et væld af forskellige specialer. Det er læger uden fagligt speciale, og det er læger under uddannelse. Det betyder, at vi i teorien kan have læger siddende, der har ganske få måneders praktisk erfaring, siger han.

Lars Bjerrum, professor i almen medicin ved Københavns Universitet, kalder visitering af akutte patienter for noget af det sværeste i lægefaget.

- Det kræver stor erfaring og stor viden, og det kræver en speciallægeuddannelse i almen medicin, siger han.

Trine Mottlau, der er vicedirektør for Region Hovedstadens akutberedskab, mener, det er for tidligt at konkludere om den pågældende læge havde de nødvendige kompetencer til at visitere patienter på en akuttelefon. Men hun erkender, at der blev begået fejl i Oscar Jerris' sag. 

- I denne her sag laver lægen en fejlvurdering. Lægen burde have henvist Oscar til e
- Det kræver stor erfaring og stor viden, og det kræver en speciallægeuddannelse i almen medicin, siger han.

Trine Mottlau, der er vicedirektør for Region Hovedstadens akutberedskab, mener, det er for tidligt at konkludere om den pågældende læge havde de nødvendige kompetencer til at visitere patienter på en akuttelefon. Men hun erkender, at der blev begået fejl i Oscar Jerris' sag. 

- I denne her sag laver lægen en fejlvurdering. Lægen burde have henvist Oscar til en læge på en børnemodtagelse.

- Og når sundhedsfagligt personale laver en fejlvurdering, så har vi fokus på, hvordan vi lærer vi af det, så det ikke gentager sig. Derfor har vi besluttet at lave en kerneårsagsanalyse på denne her sag, for at finde ud af hvorfor der er handlet, som der er handlet, forklarer Trine Mottlau.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik