Ekspert: Tyndt afslag til republikanere

En gruppe republikanere må ikke demonstrere på dronningens fødselsdag af frygt for uro. Forfatningsekspert kalder begrundelsen for tynd.

Det er et problem for både ytrings- og forsamlingsfriheden, at Københavns Politi nægter en gruppe republikanere at demonstrere på Amalienborg Slotsplads på dronning Margrethes 70-årig fødselsdag.

Det mener professor i forfatningsret ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter.

- Det var noget andet, hvis man nægtede alle adgang, men man er jo meget åben for gratulanterne. Det smager langt væk af, at man ikke vil have, at republikanerne indfinder sig på slotspladsen, siger han.

Den Republikanske Grundlovsbevægelse havde planlagt en fødselsdagsdemonstration på slotspladsen, hvor en mindre gruppe republikanere ville hæve et banner med teksten "Til lykke Margrethe, men vi ville hellere stemme på dig".

Men torsdag gav politidirektøren i København, Johan Reimann, gruppen afslag på at holde demonstrationen på slotspladsen. Politidirektøren mener, at demonstrationen kan blive udsat for korporlige angreb fra gratulanterne, så hvis de vil demonstrere, må det foregå et andet sted.

Den begrundelse giver Jens Elo Rytter ikke meget for:

- Gratulanterne er som regel ældre damer og børnehavebørn. Skulle man forestille sig disse glade mennesker med dannebrogsflag gå løs på demonstranterne?

- Jeg kan heller ikke se, at der skulle være begrundet mistanke om, at demonstranterne skulle være særligt aktivistiske eller provokerende, fortsætter han.

Ifølge Jens Elo Rytter smager afslaget af meningscensur:

- I et demokrati skal der være plads til både dem, der støtter kongehuset, og dem, der er modstandere af det, og hvis jeg var dem, ville jeg møde op på slotspladsen som alle andre.

/ritzau/

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Stevns Station

141 år gammel togstation skal flyttes

Jacob Gowland Jørgensen

playFamiliefar trodsede rejsevejledninger: - Jeg har brug for at komme væk fra hverdagen

mændenes hjem

Hjemløse sælger juletræer og får indtjeningen i egen lomme

FÆRDIGT INDSLAG(3)

playTingbjerg bygger sig ud af den hårde ghettoliste - beboer frygter opdelt lokalsamfund

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere