Ekspert om rotte-rekord: Det bliver kun værre

Kulden venter forude. Det gør rotterne også.

Rotter har i flere år udgjort et stigende problem i hovedstadsområdet, og alt tyder på, at vi kun vil se endnu flere pelsede skadedyr pible hen over veje, fortove og private græsplæner i fremtiden.

- Jeg tror på, at vi vil se en fortsat stigning. Det skyldes, at vi får flere lange somre og flere milde vintre. Samtidig er rotter meget resistente, og vi har en rottebestand, der bliver konstant mere immun overfor de gifte, vi har, siger Claus Schultz, der er teknisk chef for Rentokil Skadedyrskontrol, til TV 2 Lorry.

I København har kommunen i år allerede modtaget flere anmeldelser om rotter end i hele 2014.

- I 2013 havde vi 5658 sager. I 2014 havde vi 6771 sager. Dags dato har vi 6815 sager, og vi regner med, at vi lander i omegnen af 7150 sager, inden året er omme, siger Kjeld Christensen, der er enhedschef hos Enhed for Skadedyrsbekæmpelse hos Københavns Kommune, til TV 2 Lorry.

Han tilføjer, at langt de fleste af rotterne i København stammer fra kloaksystemet.

I Helsingør Kommune er rotterne også et stigende problem.

- Der er flere rotter nu end normalt. Vi har haft tre milde vintre i træk, og det betyder, at rotterne har det godt. I januar fandt jeg udendørs en rotterede med 10 levende unger, og det er ikke normalt, at man ser det i januar, siger rottefænger Kim Hansen fra Helsingør Kommune til TV 2 Lorry.

Claus Schultz fra Rentokil advarer om, at det kan blive meget tydeligt, at vi siden foråret har haft en lang periode med mildt vejr, når det bliver rigtig koldt her til vinter.

- Den lange sommer betyder, at rotterne kan have nået at få et ekstra kuld. Det er 8-10 flere unger per kuld, og hvis rotterne har fået et kuld mere end normalt, vil det give en stor stigning i rottebestanden, siger han og tilføjer:

- Vi går bare og venter på de her tre-fire sammenhængende frostdage, hvor rotterne tænker: 'Hov, nu skal vi indenfor'.

Ifølge Claus Schultz er den gennemsnitlige rotte lige under en halv meter og vejer 450 gram. Den største, han har set, vejede 710 gram og var omkring 65 centimeter lang.

Rotter er ikke bare ildesete, de udgør også en trussel for sundheden, lyder det fra biologi Jens Lodal.

- I alt er der mellem 50 og 60 forskellige infektioner og sygdomme, som kan overføres fra rotter til mennesker. Herhjemme er det salmonella og campylobacter, man skal bekymre sig om. Men rotterne har også en bakterie, der kommer ud via deres urin, og den kan føre til dødsfald hos mennesker, siger Jens Lodal til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik