Ekspert i chok over uhumske kollegiekøkkener

»Jeg har aldrig set noget lignende! Jeg er dybt chokeret.«Sådan lød Morten Lisbys umiddelbare kommentar til metroXpress, efter han havde været vidne til blandt andet svampebefængt mad og sværmende bananfluer på en rundtur til fire københavnske kollegier.

I sin egenskab af koordinator for
sygdomssager i Fødevarestyrelsen kunne han konstatere, at
forholdene i tre ud af de fire køkkener var decideret uhumske og
sundhedsfarlige.En del af forklaringen på de klamme
kollegiekøkkener skal findes i, at danske unge ikke længere er
opdraget til at gøre rent og lave mad, mener Preben Vestergaard
Hansen, der er kandidat i husholdningsvidenskab og ansat ved
Suhr's Seminarium.»Unge mennesker i dag har ikke en særlig god
forståelse for fødevareopbevaring og -håndtering. Man får ikke
længere de gode vaner overleveret fra forældrene,« siger
han.SF's sundhedsordfører, Jonas Dahl, husker selv sin tid på
kollegium og nikker genkendende til de klamme køkkener.»Der er
ingen tvivl om, at de unge har brug for mere oplysning. Mange
mennesker aner ikke, hvad bakterierne egentlig gør,« siger han
til metroXpress. Jonas Dahl mener, at det ville være en god idé,
hvis Fødevarestyrelsen også omfattede kollegiekøkkenerne i deres
kontrolbesøg. Henrik Høegh, fødevareordfører i Venstre, bakker
op om en smiley-ordning på kollegierne. »Man er nødt til at
holde en hygiejnestandard på kollegierne, så de unge ikke bliver
syge. Der er behov for oplysning, og hvis det ikke hjælper, må
man tage skrappere midler i brug,« siger Henrik Høegh, der dog
ikke vil tage stilling til, hvilke 'skrappere midler' det kunne
være.