Egoistiske forældre skyld i kortere ferie til børnene

Sommerferien er slut og for nogle børn, blandt andet på Amager, var den temmelig kort. Faktisk fik hvert 4. barn under tre uger væk fra børnehaven. Forældrene har fået sværere ved at tilsidesætte egne behov, siger daginstitutionsleder.

I den selvejende dag-institution Børnegården på Amager, der tæller i alt 316 børn, har pædagogisk leder Bjarne Rønne Kofoed netop opgjort sommerens ferie-statistik.

Han kan konstatere, at hvert fjerde barn under seks år har haft mindre end de tre ugers sommerferie, som ferieloven giver voksne lønmodtagere ret til.

Det skriver Kristelig Dagblad i dag.

Optællingen er foretaget blandt de 77 vuggestuebørn og 104 børnehavebørn. I flere af vuggestuegrupperne holdt hver tredje barn under tre ugers sommerferie, og fire børnehavebørn og to vuggestuebørn holdt slet ikke ferie.

Han understreger, at den korte ferie ikke hænger sammen med socialt udsathed, da hovedparten af børnene på Børnegården kommer fra middelklassehjem.

Institutionslederens oplevelse bekræftes af en undersøgelse, som pædagogernes fagforening Bupl foretog blandt 419 pædagogiske ledere i 2013.

Den viste, at halvdelen af lederne i vuggestuer og børnehaver oplevede børn, der sammenlagt holdt mindre end tre ugers ferie i det seneste ferieår. 80 procent af lederne oplevede, at forældre til børn under seks år holdt ferie alene.

Han oplever, at småbørnsforældre er blevet mere pressede arbejdsmæssigt, og at de i højere grad end tidligere uddelegerer ansvaret for deres børn til daginstitutionen.

- Vi har oplevet forældre, der siger, at de ikke har tid til at komme, når vi ringer og fortæller, at barnet er sygt. Forleden ringede jeg til en mor i et karrierejob og fortalte, at hendes barn havde det dårligt. Hun havde ikke tid til at hente sit barn. Det ville være utænkeligt tidligere. Der er også en stigende tendens til, at børn bliver sendt i institution, selvom de er syge og må holde sig oppe med Panodil. Vi ser en ny gruppe veluddannede akademikerforældre på omkring de 30 år. De er hårdt spændt for på jobbet, og i modsætning til tidligere arbejder mødrene lige så meget som fædrene, siger Bjarne Rønne Kofoed.

Han forklarer, at de kortere ferier presser ressourcerne, fordi der skal bruges flere vikartimer på at passe børn i sommerferien.

Daginstitutionslederen ser børnenes kortere ferie som et udtryk for, at den nye forældregeneration er mere usikker på forældrerollen end tidligere, og at de samtidig har sværere ved at tilsidesætte deres egne behov.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik