Egedal nedbringer brug af antibiotika hos småbørn

Sundhedstjenesten i Egedal Kommune har deltaget i et projekt, som har resulteret i et markant mindre forbrug af antibiotika til småbørn.

For mange forældre kan det svært at opleve, at deres barn tit er sygt, og derfor har der også været en tendens til, at mange børn - efter pres fra deres forældre - ender med at få antibiotika, selvom det ikke er nødvendigt.

Det har man nu forsøgt at dæmme op for i Egedal Kommune, hvor sundhedstjenesten deltaget i et projekt om infektioner og antibiotika blandt småbørnsforældrene.  

quote Hvis børn får for meget antibiotika igennem deres liv, kan det have nogle konsekvenser senere hen som for eksempel overvægt

Nina Rasch, leder af sundhedstjenesten og tandplejen i Egedal kommune

Projektet har været en stor succes og har resulteret i et markant mindre forbrug af antibiotika til Egedals yngste borgere.

Fra 2017-2018 faldt forbruget af antibiotika i Egedal således med 17 procent. Det gennemsnitlige fald i Region Hovedstaden er 8,8 procent.

- Vi har oplevet, at mange forældre har været uvidende om, hvornår der har været et behov for, at deres barn får antibiotika. Samtidig har man oplevet, at mange forældre lægger et stort pres på de praktiserende læger for at udstede antibiotika.

- Derfor har vi gerne villet give forældrene en større viden om, hvornår der kan være tale om reelt behov for det til deres børn, så de ikke går lægen, når der ikke er et relevant behov, siger Nina Rasch, leder af sundhedstjenesten og tandplejen i Egedal kommune, til TV 2 Lorry.

Antibiotika kan føre til overvægt

Hun forklarer, at det ikke er sundt for børn at få for meget antibiotika, medmindre det selvfølgelig er relevant.

- Hvis børn får for meget antibiotika igennem deres liv, kan det have nogle konsekvenser senere hen som for eksempel overvægt, siger Nina Rasch.

Både Egedal, Gentofte og Hørsholm kommuner deltog i projektet. Kommunerne inkluderede alle forældre til børn født i 2017. Forældrene skulle svare på et spørgeskema, som målte deres viden om antibiotika, infektioner og resistens.

Når sundhedsplejerskerne nogle måneder senere besøgte familierne, fik forældrene den lille publikation og blev oplyst yderligere om antibiotika og infektioner.

Da barnet fyldte et år, fik forældrene endnu et spørgeskema, som altså viste en markant øget viden om emnet. Samtidig har man oplevet en markant reducering af forbruget af antibiotika til småbørn.

Egedal kører videre med projektet

Projektet startede i 2017, da samtlige sundhedsplejesker i Egedal Kommune deltog i et seminar på Gentofte og Herlev hospitaler. Seminaret handlede om den nyeste viden om brugen af antibiotika til de mindste børn. Denne viden om infektioner og antibiotika blev samlet i en lille publikation, som sundhedsplejerskerne tog med, når de besøgte nybagte forældre.

Efter projektet sluttede, valgte Egedal Kommune at fortsætte med at bruge publikationen (nu digitalt, red.) i arbejdet med småbørnsforældre.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik