Egedal har skiftet sprøjtegift ud med kogende vand

Der er stor forskel på kommunernes brug af sprøjtegift. Mens nogle kommuner fortsat bruger sprøjtegift, har andre udfaset det.

Mens en del kommuner vælger at bruge sprøjtegift i kampen mod ukrudt, insekter og giftige planter, så er der stadigt flere, der vælger giften fuldstændigt fra.

Blandt hovedstadsområdets 33 kommuner har 20 af dem udfaset brugen af sprøjtegift, viser en ny rapport fra Miljøstyrelsen. På landsplan gælder det 29 kommuner.

quote Vi bruger en hedevandssprøjte, der koger vandet op til 98 grader. 

Niels Bogh, Egedal Kommune

Det skriver DR P4 København.

En af de kommuner, der har droppet giften, er Egedal Kommune. Her er man i stedet begyndt at bruge kogende vand.

- Vi bruger en hedevandssprøjte, der koger vandet op til 98 grader. Vi bruger den på fortove og vejkanter og alle andre steder, hvor det er muligt, siger Niels Bogh, grøn gruppeleder i Egedal Kommune til DR P4 København.

Kogende vand er ikke kun mere skånsomt mod miljøet, det er også mere effektivt, er erfaringen i Egedal Kommune.

- Vi kan køre hurtigere og sprøjte ukrudtet mere koncentreret. I dag kører vi kommunen rundt for at bekæmpe ukrudt otte gange om året, men vi regner med på sigt at komme ned på fire til fem gange om året, fortæller Niels Bogh.

Udover kogende vand er muskelkraft og knofedt vigtige ingredienser i bestræbelserne på at undgå sprøjtegift.

- Vi har haft områder med bjørneklo, og der rodstikker vi, lægger plastik på og kapper dem, når de blomstrer. Så der bruger vi heller ikke gift. 

Ishøj bruger stadig sprøjtegift

Ishøj Kommune er den kommune i hovedstadsområdet, hvor der bliver brugt mest gift. Det er der en naturlig forklaring på, siger næstformand for kommunens Klima- og Miljøudvalg, Annelise Madsen til DR P4 København.

- To tredjedele af kommunens arealer er landbrug og grønne områder, og vi har meget store vandressourcer, hvor det er vigtigt at holde invasive arter som bjørneklo nede.

I Ishøj Kommune har man arbejdet med at erstattet giftmidlerne med gasbrændere - men det gavner ikke klimaet, påpeger Annelise Madsen.

- Det er lidt et valg mellem pest eller kolera. De andre kommuner bruger mange fossile brændstoffer på at holde ukrudtet væk. De sidste par år har vi prøvet en løsning med en selektiv sprøjtemaskine, så vi både kan begrænse CO2-udslippet og komme af med nogle af de arter, vi ikke kan styre.

Det har i mange år været et mål fra Christiansborg, at kommuner og regioner skal nedbringe deres brug af gift. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik