Efter TV 2-afsløringer: Nu ændrer flere kommuner praksis

Flere kommuner i Lorryland har besluttet, at tilsynsrapporter fremover skal være synlige i deres dagtilbud.

TV 2-dokumentaren ”Daginstitutioner bag facaden” har ugen i gennem sat fokus på forholdene i en række af de københavnske vuggestuer og børnehaver, hvor 22 har fået alvorlige anmærkninger.

Det handlede blandt andet om deres arbejde med ’Sociale relationer – barn/voksenkontakt’, som af forskere vurderes til at være det mest betydningsfulde i arbejdet med børns udvikling.

quote Der går ikke noget af os, vi har ikke noget at skjule

Peter Frederiksen (V), Formand for Børne- og Familieudvalget i Hillerød Kommune

Udsendelsen har allerede haft personalemæssige konsekvenser for medarbejdere,

Men nu tager flere kommuner også konsekvensen og pålægger deres dagtilbud, at de årlige tilsynsrapporter skal være synlige for forældrene. Det skal enten ske på daginstitutionens hjemmeside eller fysisk i institutionen.

En af de kommuner er Hillerød, hvor formand for Børne- og Familieudvalget, Peter Frederiksen (V), ikke har noget at skjule.

- Det er ikke noget, der har været behov for tidligere, og når vi vælger at gøre det nu, så er det for at komme tingene lidt på forkant. Der går ikke noget af os. Vi har ikke noget at skjule, siger han til TV 2 Lorry.

Udover Hillerød har både København, Frederiksberg, Frederikssund og Rudersdal besluttet at lægge tilsynsrapporterne ud offentligt efter dokumentaren blev offentliggjort, oplyser de til TV 2 Lorry.

I Hvidovre besluttede de allerede for fire år siden, at tilsynsrapporterne skule være frit tilgængelige for forældrene i kommunen. Formanden for Børne- og Undervisningsudvalget, Kenneth F. Christensen (S) siger til TV 2 Lorry, at Københavns Kommune er mere end velkomne til at komme på besøg, hvis de vil have gode råd i forhold til at føre tilsyn.

Velfungerende kontrol og ingen røde anmærkninger

I Hillerød Kommune gennemfører de to gange årligt kontroller med deres institutioner. Det gælder både kommunale børnehaver, vuggestuer og dagplejere, men også de selvejende.

quote Københavns Kommune er mere end velkomne til at komme på besøg, hvis de vil have gode råd i forhold til at føre tilsyn

Kenneth F. Christensen (S), Formand for Børne- og Undervisningsudvalget i Hvidovre Kommune

Det første kontrolbesøg er uanmeldt, mens det andet er anmeldt. Kommunen har på nuværende tidspunkt ingen institutioner med røde anmærkninger.

- Indtil nu har det fungeret sådan, at rapporten, der blev udarbejdet, efterfølgende blev gennemgået mellem ledelsen og forældrebestyrelsen i institutionen. Det fortsætter. For selvom rapporten ligger fremme nu, så kan der godt være behov for, at den bliver ledsaget af et par ord, siger Peter Frederiksen.

Han understreger samtidigt, at såfremt der dukker noget op under et kontrolbesøg, så kan der blive fulgt op med ekstra kontroller og indsatser, så eventuelle udfordringer kan blive løst.

Hillerød står ikke alene

Allerede tirsdag lød det fra børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, Jesper Christensen (S), at tilsynsrapporterne fremover skulle være offentligt tilgængelige for forældrene, og i Frederiksberg Kommune vil de ligeledes printe rapporterne ud, så de er fysisk at finde i institutionerne.

Laura Lindahl, LA, fortæller her, hvorfor Frederiksberg nu beslutter at lægge rapporterne offentligt ud i institutionerne.

- Vi forstår godt, hvis der er nogle forældre, der i disse dage efter dokumentaren har brug for lige at bladre i nogle tilsynsrapporter og se, hvordan det egentligt står til i vores institution, sagde Laura Lindahl (LA), der er formand for Frederiksberg Kommunes børneudvalg, tidligere onsdag til TV 2 Lorry.

Lyngby-Taarbæk og Køge Kommune vil tage sagen op på næstkommende møde.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik