Efter talrige møgsager: København vil rydde op i fleksjob og førtidspension

Københavns Kommune vil ændre kurs og med ny handleplan sikre bedre behandling af borgere, som skal have afklaring om fleksjob eller førtidspension.

- Det har været dybt uværdigt for en kommune af Københavns Kommunes størrelse.

Ordene kommer fra Københavns Kommunes beskæftigelses- og integrationsborgmester, Venstres Cecilia Lonning-Skovgaard. Og det, som har været "dybt uværdigt", er kommunens behandling af de borgere, som har kæmpet for førtidspension eller fleksjob.

Borgere som Vladimira Kristensen der først efter otte års kamp fik tilkendt førtidspension. På trods af svær leddegigt, en invaliderende tarmsygdom - og lungekræft.

quote Det har været dybt uværdigt for en kommune af Københavns Kommunes størrelse.

 Cecilia Lonning-Skovgaard

Nu vil Københavns Kommune ændre kurs med en ny handleplan, som skal sikre, at borgere, som har brug for afklaring om fleksjob eller førtidspension, kan komme mere effektivt igennem et afklaringsforløb. 

Debat om fortolkning

Borgernes tillid til forvaltningen er i bund - og det er ikke uden grund.

København er placeret som nummer fire blandt kommuner, der tilkender færrest førtidspensioner blandt borgere, der er fyldt 40 år.

Ifølge tal fra Ankestyrelsen faldt antallet af tildelte førtidspensioner i Københavns Kommune fra 1.028 i år 2010 til kun 296 i 2015.

Men ifølge den daværende beskæftigelses- og integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev, fulgte man bare den nationale lovgivning.

Den udmelding skabte debat i Borgerrepræsentionen. Og stor undren over, hvorfor andre kommuner så kunne fortolke loven langt mere lempeligt.

Også uden for Rådhuset var der undren - og massive protester.

Lægeklinik i baglokale

Protesterne og mistilliden til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen blev kun styrket, da TV 2 Lorry kunne afsløre, at et lægefirma ansat af Københavns Kommune udførte ulovlige lægeundersøgelser i baglokalet på Jobcenter Lærkevej.

Efter de mange protester over sagsbehandlingen i Københavns Kommune og møgsagen om ulovlige lægeundersøgelser besluttede Borgerrepræsentationen så i august at nedsætte en taskforce af eksperter, der skulle kulegrave problemerne.

Resultatet forelå i april, og en af de centrale konklusioner var, at kommunen bruger alt for lang tid på at behandle syge menneskers ansøgning om førtidspension. 

Bedre og hurtigere sagsbehandling

På sit seneste møde besluttede kommunens Beskæftigelses- og Integrationsudvalg derfor, at kommunens skal ændre kurs. Nu startes en ny handleplan, som skal hjælpe flere igennem systemet langt mere effektivt.

- Vi vil møde borgerne på en mere empatisk måde, der vil være tid til den enkelte borgers sager, og der vil generelt også, forhåbentlig, blandt medarbejderne være en oplevelse af, at man er bedre klædt på, man har bedre styr på lovgivningen og dermed kan levere en bedre service over for vores borgere, siger Cecilia Lonning-Skovgaard til TV 2 Lorry.

På spørgsmålet om hvorvidt det også betyder en hurtigere sagsbehandling, svarer beskæftigelses- og integrationsborgmesteren:

- Ja, det er min klare ambition, at vi med udvalget går til budgetforhandlingerne og kan få penge til flere sagsbehandlere, og at vi desuden kan tilrettelægge processerne på en måde, så vi kan undgå de her årelange forløb, vi har hørt om.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik