Nu fortsættes nedrivning af 130 år gammel skorsten

Torsdag blev nedrivningen af Slagtergårdenes skorsten stoppet, da man ikke havde tilladelse. Nu er arbejdet gået i gang igen, da skorstenen var i risiko for at falde ned under kraftig vind.

Torsdag gik entreprenøren i gang med at fjerne en 130 år gammel skorsten i det nedrivningsdømte Slagtergårdene. Men ifølge lokalplanen måtte skorstenen ikke røres.

Derfor blev både politi og Københavns Kommune alarmeret af fortvivlede naboer. 

Det viste sig, at ejeren af Slagtergårdene på Enghavevej 10-14 længe gerne har villet rive skorstenen ned, men det har der fra kommunens side ikke været tilladelse til.

På trods af den manglende tilladelse nåede entreprenøren torsdag at rive syv meter ned af skorstenen. Arbejdet blev derefter stoppet.

Fredag blev tilladelsen givet

Fredag eftermiddag vendte den orange kran tilbage i toppen af skorstenen. 

Entreprenøren havde nemlig fredag fået tilladelse til at rive 11 meter ned. Skorstenen viste sig nemlig af være personfarlig, bekræfter Københavns Kommune overfor TV 2 Lorry.

- Teknik- og Miljøforvaltningen har fredag givet accept til ejeren af ejendommen på Enghavevej 12 om at nedrive de øverste 11 meter af skorstenen, så den kommer ned på 20 meter. Accepten er givet, fordi der er fare for nedstyrtning, og skorstenen ikke kan sikres godt nok med afstivning. Ejeren har indsendt ansøgning om at fjerne skorstenen - denne sag er der endnu ikke truffet afgørelse i, siger enhedschef Kevan Kjølby Hansen til TV 2 Lorry.

Det er endnu ikke besluttet, hvad der skal ske med skorstenen på længere sigt, for eksempel hverken om ejeren kan få tilladelse til at rive den ned, eller om den skal genopbygges. 

Skorstenen før og efter entreprenørens påbegyndte nedrivning torsdag.
Skorstenen før og efter entreprenørens påbegyndte nedrivning torsdag.
Foto: Privatfoto
Slagtergårdene skal omdannes til lejligheder. 
Slagtergårdene skal omdannes til lejligheder. 
Foto: Københavns Kommune

Ifølge Miljø- og Teknikforvaltningen har ejeren indsendt en ansøgning om at nedtage skorstenen, hvilket ligger til byggesagsbehandling. Godkendelsen fredag handler alene om at tage højde for sikkerheden, så der ikke sker noget med forbipasserende mennesker, lyder det.

Slagtergårdene er nogle af Vesterbros sidste tilbageværende oprindelige bygninger fra slutningen af 1800-tallet, hvor baghusene oprindeligt blev brugt til at slagte dyr i, mens slagterne selv boede i forhusene.

Enkelte bygninger er ifølge lokalplanen registeret med høj bevaringsværdi – herunder den sidste skorsten, der indtil torsdag hævede sig 31 meter op i luften.

Sådan så det ud, da man torsdag begyndte at rive skorstenen ned. 

Risiko for at skorsten kan kollapse

Ejeren af området, Ejendomsselskabet Enghaven, forklarer i en pressemeddelse til TV 2 Lorry, at man ikke har anden interesse i at rive skorstenen ned end den sikkerhedsmæssige.

- Skorstenen er en integreret del af det byggeprojekt, der pågår. Og vi synes at den bidrager positivt til at skabe et godt miljø. Så det er ikke i vores interesse at fjerne skorstenen, siger Gert Olsen, der bygherrerådgiver på Toves Gaard, som det nye lejlighedskompleks på Vesterbro kommer til at hedde.

Han forklarer, at baggrunden for at rive skorstenen ned er grundige undersøgelser:

- Disse beregninger viser, at der er en betydelig risiko for, at skorstenen kan kollapse ved en kraftig vinterstorm, siger Gert Olsen.

- Vi har ingen økonomisk gevinst af afkortningen, det er alene et spørgsmål om sikkerhed. Med al den fokus der har været på byggeriet, havde det letteste bare været at lade stå til. Vi havde haft vores på det tørre rent juridisk, men ikke menneskeligt.

Her ses skorstenen i de gamle slagtergårde.
Her ses skorstenen i de gamle slagtergårde.
Foto: Cecilie Midskard Hundebøll

Forbipasserende kunne få sten i hovedet

Torsdag fortalte entreprenøren TV 2 Lorry, at ejeren havde givet ordre til Normann & Petersen Nedbrydning A/S at rive de 11 meter ned.  Men ifølge forvaltningen var ansøgningen ikke færdigbehandlet torsdag.

Fredag er tilladelsen givet, efter en tilsynsførende fra kommunen besøgte skorstenen torsdag. 

- Der går så bureaukrati i det hos kommunen, som meddeler at der vil være formel sagsbehandlingstid på næsten 4 måneder. Det på trods af en klokkeklar viden om akut nedstyrtningsfare. Vi skal huske på, at efter nedrivningen af de omkringliggende bygninger, står skorstenen nu endnu mere udsat for vind og vejr end nogensinde før. Håndværkerne kunne endda fjerne de øverste sten på skorstenen med hænderne, uden brug af værktøj. De lå helt løst, siger Gert Olsen.

Sådan så de gamle slagtergårde ud.
Sådan så de gamle slagtergårde ud.
Foto: TV 2 Kosmopol

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik