Efter samråd: Enhedslisten vil have fjernet omstridt paragraf i lejeloven

Enhedslisten vil have fjernet et omstridt punkt i lejeloven, som giver udlejer mulighed for at hæve huslejen voldsomt ved selv små forbedringer. Regeringen stritter mod, men flere partier vil drøfte mere.

Torsdag var Transport-, Bolig- og Bygningsminister Ole Birk Olesen kaldt i samråd i sagen om den amerikanske kapitalfond Blackstone, som har gjort sig bemærket ved opkøb af ejendomme i hovedstadsområdet i milliardklassen.

Siden har lejerne i flere af de opkøbte ejendomme fortalt om aggressive metoder, der minder om afpresning, for at få lejerne til at fraflytte deres lejemål.

Hos Enhedslisten er frygten, at de billige boliger forsvinder i København.

På den baggrund havde partiets folketingsmedlemmer Pelle Dragsted og Søren Egge Rasmussen bedt Transport-, Bygge-, og Boligudvalget om at stille ministeren i åbent samråd om sagen.

- Samrådet handler i første omgang om at høre, om ministeren deler den bekymring, som vi har, og i så fald hvad ministeren vil gøre ved den udvikling, fortalte Pelle Dragsted til TV 2 Lorry tirsdag.

Transport-, Bygnings- og Boligminister Ole Birk Olesen (LA) deler ikke Enhedslistens bekymring.
Transport-, Bygnings- og Boligminister Ole Birk Olesen (LA) deler ikke Enhedslistens bekymring.
Foto: Emma Thomas Moesgaard / TV 2 Lorry

Minister: Boligpriser er et kommunalt anliggende

Torsdag stod det dog klart, at ministeren grundlæggende ikke deler politikernes bekymring om tabet af billige boliger.

- Der er stigende boligpriser i København, og det synes jeg er et stort problem, siger Ole Birk Olesen til TV 2 Lorry, hvorefter han pointerer, at problemet er et kommunalt anliggende, som ikke har med lovgivning at gøre:

- Det er en kommunal opgave at sørge for, at der er grunde til rådighed til nye boliger, for ellers sker der som i København: Der er mange, der gerne vil komme og bo der, men der bliver ikke bygget tilstrækkeligt mange boliger, og så stiger priserne.

I samrådet anerkendte ministeren heller ikke, at ejendomsopkøb af udenlandske investorer er problematisk.

Enhedslisten: Guldrandet forretning tiltrækker stor-investorer

Udmeldingen ærgrer Pelle Dragsted, som ikke mener, at ministeren tager samrådet og sin position som minister alvorlig nok.

- Jeg er selvfølgelig skuffet. For det, som ministeren siger, er, at man ikke vil gøre noget som helst.

- Man har tænkt sig at sidde med hænderne i skødet mens vi ser de her meget voldsomme opkøb fra udenlandske kapitalfonde og den meget voldsomme stigning i denne her manøvre, hvor man kan sætte huslejen op, siger han til TV 2 Lorry.

Enhedslisten mener, at fordelene for kapitalinvestorer, som opkøber boliger, er for store på det københavnske boligmarked.

Blackstones tilgang til investeringer i ejendom er kendt som buy it, fix it, sell it.

Strategien for de opkøbte ejendomme i hovedstadsområdet har indtil videre betydet, at de moderniseres for herefter at gøre brug af en paragraf i lejeloven, der gør det muligt at hæve huslejen gevaldigt.

"Hul" i lejelov skal lappes

Når en lejer fraflytter sit lejemål, kan udlejeren efter Boligreguleringslovens paragraf 5 stk. 2 hæve huslejen til et niveau, der langt overstiger de fastsatte huslejesatser for lejeboliger.

Ifølge Enhedslisten og Lejernes LO er formuleringen "gennemgribende modernisere" i paragraffen for vag.

Den åbner op for at selv mindre forbedringer som et nyt køkken og badeværelse i lejemålet kan betyde, at huslejen kan både fordobles og tredobles.

Boligreguleringsloven § 5, stk. 2

Ved lejeaftalens indgåelse må lejen for lejemål, som er gennemgribende forbedret, ikke fastsættes til et beløb, der væsentligt overstiger det lejedes værdi efter § 47, stk. 2, i lov om leje, jf. dog stk. 3 og 4 og § 73, stk. 3, i lov om leje. Ved lejemål, som er forbedret gennemgribende, forstås lejemål, hvor forbedringer efter principperne i § 58 i lov om leje væsentligt har forøget det lejedes værdi, og hvor forbedringsudgiften enten overstiger 1.600 kr. pr. m² eller et samlet beløb på 183.000 kr. Forbedringerne skal være gennemført inden for en periode på 2 år og må ikke være omfattet af § 58, stk. 3, i lov om leje, lov om sanering, lov om byfornyelse og udvikling af byer og boligforbedring, lov om byfornyelse, lov om byfornyelse og udvikling af byer eller lov om privat byfornyelse. Beløbene i 2. pkt. er fastsat i 2000-niveau og reguleres én gang årligt efter udviklingen i Danmarks Statistiks nettopris-indeks i en 12-måneders-periode sluttende i juni måned året før det finansår, reguleringen vedrører. Beløbene afrundes til nærmeste hele kronebeløb. Ved genudlejning er det de beløb, som var gældende ved forbedringernes gennemførelse, der finder anvendelse.

 

Kilde: Danskelove.dk

Alligevel mener ministeren ikke, at der er behov for ændring i den omdiskuterede paragraf.

Selvom udmeldingen fra ministeren er nedslående ifølge både Enhedslisten, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, kan der være håb forude.

Vil samle flertal for lovændring

Ved samrådet blev det nemlig klart, at Enhedslisten ikke var alene om bekymringen. 

- Jeg håber meget, at vi kan finde et politiske flertal til at handle på det her.

- Jeg noterede mig at både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er bekymrede ligesom os. Så vi vil i den grad prøve at række hånden frem til de to partier og se, om vi kan blive enige om noget, siger Pelle Dragsted.

- Vi vil meget gerne gå videre med den snak. Vores frygt i Socialdemokratiet er, at der om bare 10 år ikke er flere lejeboliger, som er billige i København, siger Kaare Dybvad fra Socialdemokratiet.

Hos Dansk Folkeparti mener man også, at lovgivning løbende skal ændres.

- Vi er meget åbne for at snakke videre om det her. Tiderne ændrer sig hele tiden, og det skal vi holde for øje, siger Merete Dea Larsen fra Dansk Folkeparti og tilføjer:

- Mit mål nu vil være, at flest muligt partier ser lidt på tværs af løsningsmulighederne.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik