Efter kritik: Kim Valentin overvejer at droppe nyt pleje-udbud

Gribskovs borgmester mener ikke, at det var en fejl, da man overlod sygeplejen til private hænder. Men han vil overveje nøje, om det skal ske igen.

Gribskov Kommune har givet plejefirmaet Attendo et såkaldt rødt kort efter en sag, hvor en 91-årig kvinde døde efter, hvad der måske var, en fejl fra plejepersonalet.

Det betyder, at virksomheden skal rette ind, men kritikken af Attendo tager fortsat til. 

Flere sygeplejersker fortæller til TV 2 Lorry, at plejeopgaver, der bør løses af sygeplejersker, er blevet varetaget af personale med anden eller slet ingen relevant uddannelsesbaggrund, eksempelvis social- og sundhedsassistenter. 

Plejefirma smides ikke på porten

Det tager Gribskovs borgmester Kim Valentin (Venstre) meget alvorligt. Men det var ikke en fejl, da kommunen sendte plejeopgaven i udbud, mener han, der er borgmester i en af de kommuner i landet, der er længst fremme, når det kommer til udbud og udlicitering af velfærdsopgaver til private aktører. 

Attendo får fortsat lov til at løse opgaverne - dog under den forudsætning, at virksomheden redegør for, hvordan det bliver bedre, forklarer han til TV 2 Lorry. 

Vi hører, at en enkelt sygeplejerske hos Attendo skal se til omkring 400 ældre borgere. Er det godt nok?

- Det er jeg chokeret over at høre. Og jeg hører det først nu. Så jeg vil selvfølgelig straks gå tilbage og høre, hvad der egentlig sker her. 

- Det er komplekst

I er den første kommune, som har valg at sende hele jeres sygepleje i udbud. Hvilke overvejelser giver denne sag i forhold til fremtidige udbud?

- Vi skal være 100 procent sikre på, at sygeplejen leveres på et højt niveau. Vi går ind og kigger på, hvordan vi kan levere et system, så det aldrig sker igen. 

Er det en god idé, at noget så komplekst som sygeplejen fortsat skal være på private hænder?

- Sygeplejen er kompleks. Lige meget om den er på kommunale eller private hænder. Det må vi erkende. Her er problemet så, at der er for få sygeplejersker. Så vi er nødt til at se på, hvordan vi laver en model i kommunen, der gør, at vi har de sygeplejersker, der skal til. Uanset om det er på private eller kommunale hænder. 

I er en af de første kommuner, der har valgt at sætte opgaven i udbud. Er det også en god ide, når vi når 2020, hvor I skal kigge på det igen?

- Det er jeg ikke sikker på. Hvis det kører, som det gør nu, er det meget tvivlsomt, om jeg vil være med til det.

Flere tidligere sygeplejersker hos Attendo fortæller nu, hvordan deres opgaver blev varetaget af personale uden de rette kompetence

"Jeg synes, vi laver tilsyn"

I har i udbudet set halvt på kvalitet og halvt på pris. Har I været gode nok til at lave jeres udbud?

- Vi hævede faktisk kvaliteten i vores seneste udbud. Og nogle vil tænke, kan det nu være rigtigt, men vi havde faktisk fokus på det. Om vi havde nok fokus på det, kan jeg ikke sige. Men nu sætter jeg mig ned med de rette mennesker. 

Ældrerådet opfordrer til, at I opdaterer tilsynspolitiken en gang årligt. Det har I ikke gjort i fem år. Hvordan forholder du dig til det?

- Jeg er glad for, at Ældrerådet giver os et positivt råd til, hvordan vi løser tingene fremadrettet. Det kan også godt være, at vi skal lave flere uanmeldte besøg. Når det er sagt, så laver vi faktisk kvalitetsrapporter to gange om året, hvor vi kigger på det her. 

I januar havde man en afstemning i Gribskov Byråd, hvor man stemte om, hvorvidt man skulle have et strammere tilsyn med Attendo. Venstre stemte imod. Var det en klog beslutning?

- Jeg synes, at vi laver tilsyn. Men jeg skal reflektere over, om vi har brug for mere. 

quote Hvis de ikke kan give mig garanti på, om de kan det, så må vi jo drøfte, om vi kan finde en anden løsning. 

Kim Valentin, Venstre, borgmester, Gribskov

Attendo skal leve op til kravene

Men var det et rigtigt valg, da I dengang stemte imod et øget tilsyn?

- Det skal jeg ikke kunne sige. Det vil jeg gerne have lov til at tænke over. 

I har kontrakt med Attendo frem til 2020. Kan det komme på tale, at den kontrakt annuleres før?

- Jeg vil sætte krav om, at Attendo lever op til de kvalitetskrav, som står i kontrakten. Det, tror jeg da på, de vil gøre. Men hvis de ikke kan give mig garanti på, om de kan det, så må vi jo drøfte, om vi kan finde en anden løsning. 

Hvad vil dit budskab være til de ældre i Gribskov Kommune, der måske ser bekymret til?

- Jeg er også bekymret. Det er derfor, jeg siger, at vi skal have løst det her meget hurtigt. Jeg vil sige til mine borgere, at vi er igang med at få løst de her ting. Jeg er sikker på, at vi finder en rigtig god løsning, når vi har sat os ned og fundet ud af, hvordan vi skal gøre det fremadrettet. 

Regionschef i Attendo afviser kritikken fra Dansk Sygeplejeråd – men erkender, at selskabet har udfordringer i Gribskov. Læs mere her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik