Efter julefrokost: Mange ved ikke de kører spritkørsel

I en undersøgelse blandt 4400 dømte spritbilister, siger hele 45 %, at de ikke var klar over, at de kørte spritkørsel. Inden for de seneste fire år er 49 blevet dræbt i spritulykker i TV 2 Lorrys område.

Det er højsæson for julehygge med gløgg og juleøl. Derfor er der ekstra grund til at tænke sig godt om, hvis man vil køre hjem, efter man har skålet med kollegaer, venner, familie eller forretningsforbindelser.

I en undersøgelse blandt 4400 dømte spritbilister, gennemført af regionernes Alkohol, Narko og Trafikkurser i 2014, siger hele 45 %, at de ikke var klar over, at de kørte spritkørsel, da de blev stoppet af politiet.

Det skriver Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Alkohol, Narko og Trafikkurserne er for spritbilister, der vil generhverve deres kørekort. På kurserne lærer spritbilisterne blandt andet, hvorfor spritkørsel er farligt, forbrændingstider etc.

- Mange tænker ikke over deres promille, hvis de har siddet og hygget sig og fået lidt øl eller vin. De taler mere om, hvor god vinen er end hvor høj deres promille måske er. Det kan være svært at mærke, om man har en promille på 0,5 eller 0,7. Det giver problemer, hvis folk så sætter sig bag rattet, siger Inger Lis Rasmussen, ANT-koordinator i Region Midtjylland.

Lad bilen stå

I december gennemfører politiet landsdækkende spritkontrol på vejene.

Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden gennemfører sideløbende en kampagne mod spritkørsel med titlen "Klar til et pust?".

Kampagnens budskab er, at hvis man er det mindste i tvivl om sin promille og ikke ønsker at møde politiet i en spritkontrol, så bør man lade bilen stå.

- Familier bliver hvert år ødelagt på grund af spritulykker på vejene. Derfor er det vigtigt, at man lader bilen stå, hvis man er det mindste i tvivl om sin promille. Det bedste er på forhånd at finde en sikker måde at komme hjem på, så man ikke gør noget, man fortryder næste dag, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Om undersøgelsen:

I undersøgelsen fra Alkohol, Narko og Trafik-kurserne i regionerne er cirka 4400 dømte spritbilister blevet spurgt i løbet af 2014, om de var klar over, at de kørte spritkørsel, da de blev stoppet.

Desuden er spritbilisterne blevet spurgt om, i hvilken sammenhæng de kørte og hvor høj promillen var, da politiet målte den.

Fakta: dræbte og alvorligt tilskadekomne i spritulykker 2010 - 2014, hvor en fører af et motoriseret køretøj har været spirituspåvirket. Fordelt på politikredse (kilde: Vejdirektoratet):

KBHs Vestegn: 33 tilskadekomne / 5 dræbt.

Nordsjælland: 56 tilskadekomne / 9 dræbt.

Midt- og Vestsjælland: 101 tilskadekomne / 23 dræbt.

København: 53 tilskadekomne / 12 dræbt.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

20061111-165214-4-1920x1247we (1)

Anklage: Albaner i Kastrup brugte kryptomobiler og hemmelige rum i største narkosag nogensinde

Taastrupgård vandalisme dæk skåret op

Her har 60 biler fået skåret dæk op: Nu sætter politiet ind over for vandaler

Drab i Gentofte

15-årig før slagsmål, hvor 18-årig blev dræbt: "Tag maskering med"

Jesper Jul

playFire år efter drabet på politibetjent: Nu samler kollegas kone ind i hans minde

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere