Efter foie gras-sag i Torvehallerne: Nu vil SF have forbud

Dyrevelfærd er vigtigere end at tilfredsstille overklassens smagsløg, lyder det fra SF'eren Carl Valentin.

Det skal være forbudt at producere foie gras i hele EU, hvis det står til SF.

Det siger partiets fødevareordfører, Carl Valentin, til TV 2 Lorry.

- Fuglene lider voldsomt under produktionen af foie gras. Det kan vi ikke byde dem. Dyrenes lidelse er vigtigere end overklassens smagsløg. Derfor er det naturligt for os at prøve at ændre lovgivningen på det her område, siger Carl Valentin, der også har tilkendegivet sin holdning på Twitter:

Udmeldingen kommer, efter blandt andet TV 2 Lorry har fortalt, at ledelsen i Torvehallerne i København har anbefalet stadeholderne at stoppe salget af den franske delikatesse. 

Det skete efter, at en række kunder havde henvendt sig til det populære madmekka på Facebook, fordi de var utilfredse med, at foie gras blev solgt af stadeholderen med de franske specialiteter, Ma Poule. 

Torvehallerne vil ikke have tvangsfodring

Torvehallerne kan ikke forbyde stadeholderen at sælge foie gras, men håber på, at Ma Poule vil efterleve anbefalingen, siger Per Hallgren, administrerende direktør i Jeudan, der ejer Torvehallerne. 

- Det er ulovligt at producere foie gras i Danmark og andre EU-lande, men det er tilladt at importere og sælge. Nogle foie gras-produkter er frembragt ved tvangsfodring, og så synes jeg, det er åbenlyst, at de produkter så ikke sælges i Torvehallerne, siger Per Hallgren. 

Erkender svære forhandlinger

 

Selvom man ikke må producere foie gras herhjemme, kan det ikke forbydes at importere foie gras til Danmark på grund af EU's indre marked. SF vil i stedet forsøge at rejse debatten på europæisk niveau. Derfor har Carl Valentin allieret sig med Kira Marie Peter-Hansen, der er medlem af Europa-parlamentet for SF. 

Men er det realistisk? 

- Ja, men det kan godt tage noget tid. Der er nogle kulturelle barrierer, men der må vi insistere på, at det ikke er godt at mishandle dyr. Vi vil kæmpe for at brede den danske lovgivning ud, men det tager lang tid at blive enige med alle lande, siger Carl Valentin.

I får nok problemer med franskmændene? 

- Ja, det bliver nok nogle af de sværeste, for de har jo mange producenter.

Og de er et af de lande med mest magt i EU. Så er det vel nærmest urealistisk? 

- Det bliver ret svært, men ikke så svært, at det ikke er værd at kæmpe for. Og jeg tror, at den udvikling vi ser, hvor dyr langsomt får bedre vilkår, kan være med til at hjælpe det på vej.

Hvorfor vil du blande dig i fransk kultur og gastronomi?

- Det er et dilemma, men vi har truffet den beslutnugn i SF, at dyrenes velfærd er vigtigere end de kulturelle aspekter ved at spise foie gras. 

Hvad så hvis nogle lande ikke vil have, at vi laver leverpostej, fordi de mener, grisene behandles dårligt?

- Der er masser af grise som lider i produktionen i dag. Så jeg synes ikke, det er farligt at gå ind i det. Det er en glidebane i den rigtige retning, hvis nogen i kølvandet på det her vil kæmpe for bedre vilkår for grise, siger Carl Valentin.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik