Efter dramatisk valg i '13: Nu mødes fjender i ægteskab

I 2013 var kommunalvalget i Hvidovre dramatisk, og borgmesterkæden gik overraskende til S på trods af blåt flertal. Et DF-S ægteskab kan lægge ro på gemytterne ved årets valg.

Hvidovre Kommune var den sidste kommune i landet til at konstituere sig ved sidste kommunalvalg i 2013.

quote Mit indtryk er, at begge er vældig godt tilfredse med ægteskabet og konstellationen, så muligheden for status quo er større med de to tidligere modparter i fælles valgforbund.

Ole Adrian Sørensen, journalist på Hvidovre Avis

For selvom der var et borgerligt flertal i kommunen, så endte den socialdemokratiske Helle Adelborg med borgmesterkæden om halsen takket være DF, der skiftede lejr i sidste time. Og det samarbejde har partierne holdt ved til årets kommunalvalg, hvor de har indgået valgforbund.

- To af landets hovedfjender, DF og S, er gået sammen og har indgået et valgforbund. Mit indtryk er, at begge er vældig godt tilfredse med ægteskabet og konstellationen, så muligheden for status quo er større med de to tidligere modparter i fælles valgforbund, siger Ole Adrian Sørensen, journalist på Hvidovre Avis. 

DF-S ægteskab kan koste

På valgnatten i 2013 foregik dramaet på den borgerlige side af kommunalbestyrelsen, der ellers havde vundet flertallet. For selvom DF med Mikkel Dencker i spidsen var det største parti med fire sæder på Rådhuset, var de borgerlige ikke enige om, at han skulle være den mest magtfulde i kommunen.

I sidste time hoppede Mikkel Dencker, DF, fra de borgerlige, der ikke kunne enes om at pege på ham som borgemster, og konstituerede sig med S og SF - og gav dermed stemmer til en rød borgmester. Til gengæld erhvervede han sig titlerne som 1. viceborgmester og formand for Teknik- og Miljøudvalget.

- Mange mener, at det var løftebrud fra DF's side, men Mikkel Dencker forklarer selv, at partiet havde fin fremgang i '13, og for ikke at lade den fremgang falde på gulvet, søgte han mod S for at få mest mulig indflydelse. Men sagen kører stadig i kommunen, hvor nogle siger: "Sidst kunne man ikke stole på DF. Kan man det denne gang?", siger Ole Adrian Sørensen.

Her forklarer Helle Adelborg og Mikkel Dencker, hvad de får ud af samarbejdet:

(Artiklen fortsætter under videoen.)

 

De borgerlige er for splittede

Selvom DF er i valgforbund med Socialdemokratiet er det ikke ensbetydende med, at de skal støtte hinanden i en konstituering.

Officielt går Mikkel Dencker efter borgmesterposten, men Ole Adrian Sørensen mener ikke, at det er den sandsynlige udgang, at han griber ud efter borgmesterkæden. I så fald skal DF, der nu har fire mandater i Hvidovre kommunalbestyrelse, blive større end S, der sidder på otte.

DF kunne selvfølgelig også gribe ud efter de borgerlige partiers støtte, som han forsøgte i 2013. Men Mikkel Dencker har ikke brugt de sidste fire år på at bejle til de borgerlige partier, men i stedet været loyal overfor S.

- Man kan sige, at hvis S skulle få et mindre godt valg og ikke have et flertal med DF, så åbner der sig en flanke i den blå ende af byrådssalen. Men jeg tror, de er for splittede til at enes om en fælles borgmesterkandidat. Så det ville overraske mig mest, hvis ikke Helle Adelborg fortsætter som borgmester, siger Ole Adrian.

Et kludetæppe

Sidst men ikke mindst kan nogle af de mindre partier komme ind og overraske på valgnatten.

quote En ubekendt faktor er Nationalpartiet, der har fået Amin Jensen på listen. Det kan vise sig at være en genistreg.

Ole Adrian Sørensen, journalist på Hvidovre Avis

- Jeg tror, vi kan risikere at få mange partier og lister ind. Det bliver et kludetæppe, men jeg ser ikke umiddelbart nogle brage igennem. En ubekendt faktor er Nationalpartiet, der har fået Amin Jensen på listen. Det kan vise sig at være en genistreg, så partiet får plads i kommunalbestyrelsen, siger Ole Adrian Sørensen. 

Derudover har SF, der i dag har et mandat i kommunalbestyrelsen, en mulighed for at hive stemmer fra de socialdemokrater, der er utilfredse med DF-samarbejdet: 

- Generelt har socialdemokraterne taget overvejende positivt imod samarbejdet med DF. Men der vil altid være nogle ældre socialdemokrater, der støtter op om Nyrups gamle DF-udtalelese: "Stuerene bliver de aldrig". Så om det koster S stemmer eller ej, må vi vente at se, siger Ole Adrian Sørensen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik