14:09

Effektiviseringer på sygehusene: "Det er gået for vidt"

Sygehusvæsenet i Region Hovedstaden er blevet så effektivt, at flere læger har protesteret. Spidskandidaterne i regionen mener også, smertegrænsen er nået.

Der bliver løbet stærkt på sygehusene i Region Hovedstaden - også for stærkt, hvis man spørger spidskandidaterne til regionsrådsvalget i Region Hovedstaden. 

Til en debat søndag aften diskuterede spidskandidaterne, hvordan man kan løse udfordringerne i Region Hovedstadens sygehusvæsen.

Læs også Kræftpatienter i hovedstaden venter for længe på operation

Blandt andet er der næstlængst ventetid på sygehusoperationer og færrest patienter, der udredes inden for behandlingsgarantien på 30 dage i forhold til de andre regioner. 

For et år siden sagde klinikchef og overlæge på Rigshospitalets Obstetrisk Klinik Morten Hedegaard op for at sende et signal til politikerne om, at smertegrænsen for besparelser var nået.

Læs også "Uundværlig" fødselschef gik i protest: Nu bakker kollegerne op

Også Liselotte Højgaard, klinikchef ved Rigshospitalets Hjertecenter, langer ud efter effektivitetskravene i en debatbog, hvor hun kritiserer, at sygehusene gennem de seneste seks år har leveret en markant stigning i antallet af behandlinger, uden at antallet af sygeplejerske og overlæger - såkaldte "varme hænder" - er fulgt med.

  Foto: Kilde: "Hvordan får vi det bedste sundhedsvæsen?" af Liselotte Højgaard

"Det er gået for vidt"

Flere af spidskandidaterne var enige om, at effektivitetsskruen er strammet for meget.

- Det er den. Den er gået for vidt på den måde, at man er havnet i en situation med her DRG-takster, eller "funny moneys," som jeg plejer at sige, at man lader som om, man får penge for en operation, siger Jens Mandrup, spidskandidater for SF.

- Det gør, at man ikke tager de valg, der er til mest gavn for patienten, og det er et problem. 

Læs også Rigshospitalet: Kræftpatienters ventetider ikke overholdt

Venstres Martin Geertsen vil bruge økonomiske incitamenter for at nedbringe ventelisterne:

- Jeg vil godt måle på, om man overholder de behandlingsgarantier, der er, og det vil jeg gerne belønne afdelinger for, der gør, siger han.  

Kedelig rekord: Flest infektioner under indlæggelser

Region Hovedstaden er også den region, hvor flest patienter rammes af en sygehusinfektion, mens de er indlagt. For fire år siden døde en 44-årig mand af en kødædende bakterie efter en simpel knæoperation.

Læs også Overlæge og 1813 får kritik for dødsfald efter simpel operation

Ifølge Niels Høibye fra Liberal Alliance var det tidligere et spørgsmål om rengøring - men nu handler det om, at de løber for stærkt på hospitalerne, mener han. 

- Man har for travlt, så får man ikke vasket de hænder, der skal vaskes, man får ikke taget den overtrækskittel på, man skal have gjort, og man er for hurtigt inde omkring patienten, siger han under søndagens debat. 

Alle disse emner og flere til diskuterede spidskandidaterne for regionsrådsvalget. Du kan se hele debatten øverst i artiklen, og du kan finde alle debatterne her, hvor du også kan læse mere om alle de kandidater, der stiller op til Regionsrådet.

Læs også Stenbæk støtter Mette F: Produktivitetskrav skal væk