Foto: Malene Anthony Nielsen - Scanpix

Dyster udsigt: Her risikerer gymnasier at lukke på stribe

Nordsjælland vil om få år mangle gymnasieelever, viser undersøgelse. Det betyder, at gymnasier risikerer at skulle lukke.

Der bliver i fremtiden stor forskel på, hvor mange gymnasielever der er i de forskellige områder - blandt andet i Hovedstadsområdet.

Mens København vil bugne af elever til det almene gymnasium, stx, så vil det være det helt modsat billede i Nordsjælland.

En fremskrivning peger således på, at Nordsjælland vil tabe terræn i forhold til andre dele af regionen frem mod 2025, når det gælder antallet af gymnasieelever.

Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Læs også Kantine på stort gymnasium politianmeldt

Har mistet godt en fjerdedel elever

Det er ikke katastrofalt, men det er nødvendigt for gymnasierne i de mindre befolkede områder at holde fokus på udviklingen.

Det ved rektoren på Frederiksværk Gymnasium. Her har man siden 2012 mistet godt en fjerdedel af eleverne.

Det er aldrig sjovt at miste fem-seks klasser på fem år (.....) Derfor forsøger vi nu at finde et fornuftigt leje og tilpasse udgifterne.

Johnny Simonsen, rektor, Frederiksværk Gymnasium

- Det er aldrig sjovt at miste fem-seks klasser på fem år. Men det kommer ovenpå en årrække, hvor vi steg vildt. Derfor forsøger vi nu at finde et fornuftigt leje og tilpasse udgifterne. Og det tror jeg kan lykkes, siger rektor Johnny Simonsen til avisen. 

Ungdomsårgangen bliver mindre 

En af udfordringerne ligger ifølge rektoren lige for. Fordi demografien viser, at Halsæs får sin mindste ungdomsårgang i løbet af de næste seks år.

Region Hovedstaden holder løbende øje udviklingen, så man sørger for, at der er et bredt uddannelsesudbud i alle egne af regionen.

Hvis et gymnasium først er lukket, er det svært at få åbnet igen.

Lars Gaardhøj, fmd. for Erhvervs- og Vækstudvalget, Region Hovedstaden

- Fagligt og socialt kan man nå et punkt, hvor det ikke hænger sammen. Og hvis et gymnasium først er lukket, så er det svært at få åbnet igen, siger Lars Gaardhøj, der er formand for Erhvervs - og Vækstudvalget i Region Hovedstaden.

Fremskrivningen med udviklingen på gymnasierne er lavet af Epinion.

Læs også Gymnasium i dyb sorg: Elev faldt i døden under studietur