Dybt kig på partilisten: Her er partierne du nok ikke kender

På stemmesedlen til kommunalvalget finder finder du måske navne, som de fleste ikke kender. Derfor har vi spurgt de mere ukendte partier, hvem de er.

Du kender nok de store nationale partier, som Venstre, Socialdemokratiet og De Konservative. Men kender du også nogle af de mindre partier, som især i København håber at blive valgt ved kommunalvalget den 21. november?

Hvad står "Fabeldyret" for eksempel for? Hvad vil "Det Tavse Flertal" opnå ved valget? Og hvorfor hedder det "Sunshine Partiet"?

Vi har derfor spurgt nogle af de mere ukendte kandidater til kommunalvalget, hvad de vil opnå.

Sunshine Partiet (Liste U i København):

Interview med Partiformand, Peer J. Pedersen.

Hvad går dit parti ind for?

- Jeg skulle lige til at sige, hvad går jeg ikke ind for. Jeg vil kalde mig lidt af et miljø-parti. Jeg vil gerne have fjernet kalk i vores drikkevand. Alt det kalk gør, at vores varmelegmer kalker til - for eksempel i kaffemaskinen. Og så skal der bruges energi til at fjerne det. Og så vil jeg prøve at få indført gratis offentlig transport. De kan i Ikast, så kan vi også i København, hvis vi skalerer lidt op.

Regner du med at blive valgt ind?

- Det er femte gang jeg stiller op. Men ellers skulle man være dum, hvis man stiller op uden at håbe på, at man bliver valgt ind.

Dit parti har et lidt atypisk navn. Skal man tage det som en hån eller hyldest til kommunalpolitiken?

- Navnet er et kaldenavn, som jeg fik i 1977. Så da de fleste kendte mig, som "Sunshine", så kaldte jeg partiet det. Altså Peer Pedersen, hvem er det tænker folk. Men Sunshine? Ham kender vi!

Shain Aakjær Seyed Nasrolla, som også går under navnet Fabeldyret.
Shain Aakjær Seyed Nasrolla, som også går under navnet Fabeldyret.
Foto: Fabeldyret

Fabeldyret - Livstidspræsident (Liste Z i København):

Interview med partiformand, Fabeldyret - med det borgerlige navn, Shain Aakjær Seyed Nasrolla.

Hvad går dit parti ind for?

- Jeg er hverken venstre- eller højreorienteret, jeg er fremadorienteret. Som så mange andre, er jeg træt af at føle jeg spilder min stemme. Stem på mig og jeg vil arbejde for, at stoppe dette tidsspilde. Lad mig blive livstidspræsident, så skal jeg nok klare ærterne. Mine vigtigste mærkesager lyder som følgende: - Miljøet har ikke tid til demokrati. Polerne smelter, imens vi smalltalker og prøver at nå konsensus. Vi skal have bilerne ud af byen, det vil også være godt mod terrorisme og bandekrigen. Det er svært at pløje folk ned på Strøget på en Kildemoes-cykel, eller at udføre drive-by-shootings på en tandem. Jeg vil erklære krig imod krig. Med ondt skal ondt fordrives.

Hvorfor har du valgt at stille op?

- Magt.

Regner du med at blive valgt ind?

- Ja, naturligvis. Jeg regner med at stå med borgmesterkæden om halsen ved årsskiftet.

Dit parti har et lidt atypisk navn. Skal man tage det som en hån eller hyldest til kommunalpolitiken?

- Er det spørgsmål ment som en hån eller en hyldest? Mit mål er at afvikle kommunalvalg, når jeg kan kalde mig borgmester. 

Det Tavse Flertal (Liste Y i København):

Interview med partiformand, Torben Joensen.

Hvad går dit parti ind for?

- Mine mærkesager er en social ansvarlig boligpolitik, ungdomsboliger der er til at betale og en socialpolitik, der ikke trækker syge og svage borgere rundt i et aktiveringscirkus. Jeg har oprettet en Facebook gruppe med navnet "Det tavse Flertal", og meningen med det er, at hvis jeg skulle blive valgt ind i byrådet som løsgænger, vil jeg løbende lægge de emner der skal behandles op der, og lade det tavse flertal være med til at bestemme hvad jeg skal stemme.

Hvorfor har du valgt at stille op?

- Jeg har valgt at stille op igen, fordi jeg mener at kunne bidrage med min viden, som jeg har fået gennem et langt og lærerigt liv/arbejdsliv. 

Regner du med at blive valgt ind?

- Jeg håber at jeg bliver valgt ind, men det er ikke noget jeg ligefrem regner med.

Til kommunalvælget kan man vælge mellem 26 partier og lister - mange af dem er niche-partier - dem, der kæmper for få, men store mærkesager.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik