00:26

Nordhavn Vinterbaderklub har oplevet overvældende interesse.

Du skal vente op til otte år for at vinterbade

Interessen for det kolde gys er så stor, at Københavns vinterbadeforeninger fryser mange ude på venteliste. Københavnerne må vente helt op til otte år.

Sæsonen for vinterbadning er begyndt i takt med køligere vejr. Et temperaturskifte som københavnerne finder attraktivt. Siden januar 2016 har Københavns seks vinterbadeforeninger fået over 3.000 nye medlemmer. Det er en stigning på 47 pct.

Foreningerne har ikke plads til flere vandhunde, og mange står derfor nu på venteliste. Det står værst til ved Svanemøllen, hvor ventetiden er helt op til otte år for over 1.000 ventende københavnere. Også vinterbadeforeningen i Sluseholmen har oprettet en venteliste. De har begrænset sig til 500 medlemmer og smækket døren i for flere nye vinterbadere:

Læs også Ilddåb i isvand: Masse-vinterbadning på Islands Brygge

- Vi har et lille hus, og det kan simpelthen ikke rumme flere medlemmer nu, forklarer bestyrelsesformand for Badekompagniet Sluseholmen Karsten Blauert.

Kommunen må handle

Nordhavn Vinterbaderklub har intet omklædningsrum og ingen sauna. Alligevel oplever de at få en-to tilmeldinger om dagen, og på sigt må de også smække døren i for nye medlemmer.

- Vi regner med at lukke for tilmelding, siger Mette Cederkvist, der er bestyrelsesformand for Københavns nyeste vinterbadeforening.

Læs også Sæsonstart for de kolde gys: Her kan du hoppe i vinter-vandet

For at undgå en oversvømmelse af vinterbadere håber foreningerne, at kommunen vil finde penge til flere havnebade, omklædningsrum og saunaer:

- Jeg håber, det er noget kommunen vil bakke op om, siger Karsten Blauert fra Badekompagniet Sluseholmen.

R: Vi må bakke op om foreningslivet

På Københavns Rådhus følger Radikale Venstre den vilde udvikling i antallet af vinterbadere, og de er klar med en håndsrækning til foreningerne. De vil se på muligheden for at støtte foreningslivet og sikre, at flere københavnere kan hoppe i havnen:

- Jeg synes bestemt, at vi skal understøtte foreningerne herinde fra rådhuset. Det er godt, at folk har lyst til at komme ud, bade i havnen og deltage i foreningslivet, siger gruppeformand Tommy Petersen (R).

Artiklen er blevet til i et samarbejde med journalistuddannelsen på RUC.