DTU-forskers bæredygtige idé : Kan revolutionere tøjindustrien

Forsker fra DTU Biosustain i Lyngby har i samarbejde med forskere på University of California Berkeley i USA fundet frem til en ny og mere miljøvenlig måde at farve jeans på.

Jeans, cowboybukser eller denim.

De blå, ikoniske bukser har mange navne og er et populært stykke tøj hos mange, men vores jeans er et af de stykker tøj, som forurener allermest. 

quote Den har et stort potentiale. Det handler om, at vi skal få det gjort godt nok til, at det er billigt nok og realistisk nok til, at alle de store jeansproducenter vil implementere den.

Ditte Welner, forsker og gruppeleder, DTU Biosustain, Lyngby

Men nu har forskeren Ditte Welner fra DTU Biosustain i Lyngby i samarbejde med en række forskere på University of California Berkeley i USA fundet frem til den ny og grønnere metode. 

- Vi har fået den her idé til, hvordan man kan bruge bakterier til at fremstille indigofarve, som vi bruger til at farve cowboybukser med, på en biologisk, bæredygtig måde, siger Ditte Welner som er forsker og gruppeleder på DTU Biosustain i Lyngby. 

De blå bakterier kan bruges til at fremstille indigofarve på en bæredygtig måde.
De blå bakterier kan bruges til at fremstille indigofarve på en bæredygtig måde.
Foto: TV 2 Kosmopol

Indigo kommer fra indigoplanten, som naturligt fremstiller det blå farvestof. I dag fremstilles den blå jeansfarve på en måde, som er skadelig for miljøet, fordi det involverer kemikalier, tungmetaller, syreaffald og har et stort vandforbrug.

Hvad er indigo?

For mere end 7.800 år siden fandt et folkefærd i Peru ud af, at de kunne farve bomuld blåt med pigment fra bladene fra indigoplanten.

 

For cirka 6.000 år siden begyndte man i Indien at udtrække det mørkeblå farvestof. Efter kort tid var det dyrebare farvestof efterspurgt i hele verden -  faktisk så meget, at det i 1800-tallet var umuligt at dyrke indigoplanter nok.

 

Fysiker, matematiker og amatørkemiker Johann Friedrich Wilhelm Adolf von Baeyer fandt i 1870’erne ud af, hvordan indigo kunne fremstilles ved kemisk syntese. Han modtog i 1905 Nobelprisen i kemi for at have forbedret den organiske kemi og kemiske industri gennem sit arbejde med farver og hydroaromatiske stoffer.

 

Kilde: DTU

Ditte Welner og forskerholdet har fundet ud af, hvordan de i laboratoriet kan efterligne naturens egen måde at fremstille indigo.

- Vi giver dem et kemikalie, som er et forstadie, til et forstadie, til et forstadie til indigo, og så ved hjælp af cellernes eget maskineri, omdanner de det til indigo, som er blåt, siger forsker Ditte Welner til TV 2 Lorry.

quote Vi har fået den her idé til, hvordan man kan bruge bakterier til at fremstille indigofarve, som vi bruger til at farve cowboybukser med på en biologisk, bæredygtig måde.

Ditte Welner, forsker og gruppeleder, DTU Biosustain, Lyngby

Hvornår den bæredygtige indfarvningsmetode kan tages i brug er endnu uvist, men ifølge Ditte Welner, så er fremtidsudsigterne gode.

- Den har et stort potentiale. Det handler om, at vi skal få det gjort nok til at det er billigt nok og realistisk nok til at alle de store jeansproducenter vil implementere den, siger hun.

Forskerne har sammen med kolleger i USA opfundet en meget mere bæredygtig måde at indfarve jeans på. En metode, der kan revolutionere tøjindustrien.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik