Dropper karkludene: Til kamp mod mikroplast

Københavns Kommune vil fremover udfase alle indkøb, der indeholder mikroplast.

Alene i Københavns Kommune køber man hvert år klude for en kvart million kroner, der bruges under rengøringen i institutioner og hos ældre.  

Det er ikke i sig selv et problem, men det er tilgengæld den såkaldte mikroplast, der udledes herfra og ender i vandet. 

De små stykker af plastik ender i havet, hvor de belaster hele økosystemet. Derfor foreslog SF tilbage i februar, at kommunen bør udfase al brug af mikroplast, og dét har et enigt byråd netop besluttet af bakke op om. 

- Vi starter med at udfase det, som er mest ligetil. Det handler om at ændre vores indkøbsordninger, så vi bruger nogle andre alternativer end eksempelvis engangskludene. Først senere vil vi kigge på, hvordan vi lavet et totalt forbud. Det vil eksempelvis også indebære, at vi skal se på, hvordan man lægger asfalt på vejene, så vi bruger en anden maling til fartstriberne, fortæller Sisse Marie Welling (SF) 

Du har mikroplast i kroppen

Der er mikroplast i alt fra bildæk til t-shirts. Plastikken er ikke til at se med det blotte øje, men den ender ofte i naturen, hvor den vandrer gennem fødekæden.

Hvis du eksempelvis har spist honning, fisk eller drukket vin, så kan du næsten være sikker på, at du også har mikroplast i kroppen, har Danmarks Radio tidligere påvist. 

- Man ved endnu ikke, hvordan vores kroppe faktisk reagerer på det her. Men man ved, at det er meget svært at nedbryde, så jeg synes helst ikke, det skal ende i os. Vi er meget glade for, at Københavns Kommune, som en af landets største indkøbere går foran som det gode eksempel, siger Sisse Marie Welling til TV 2 Lorry. 

Hun påpeger, at de foreløbige beregninger, som dog er behæftet med usikkerhed, viser, at det ikke er særlig dyrt for kommunen at købe alternative varer uden mikroplast. 

Frederiksberg Kommune er med

Selvom København står for en stor udledning af mikroplast, så kan foreslaget ikke stå alene, hvis vi vil redde naturen. SF har da også stillet foreslaget i cirka 30 kommuner, og blandt andet på Frederiksberg har Socialdemokratenre og SF besluttet, at man vil udfase produkter med mikroplast efterhånden, som der findes brugbare alternativer. 

Her vil man blandt andet købe svanemærkede rengøringsprodukter og bomuldsklude, ligesom man vil begrænse arbejdstøj af kunststof. Kunstgræs skal være baseret på kokosfibre. 

Ifølge foreslaget i Frederiksberg Kommune har man til hensigt at samarbejde med andre kommuner om at udfase al brug af mikroplast, da man erkender, at der er brug for større efterspørgsel, end Frederiksberg kan levere, hvis industrien skal have incitament til at udvikle nye produkter.

Loading...

Loading...

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik