Dronning Alexandrines safirdiadem er blevet solgt

Dronning Alexandrines safirdiadem blev fredag solgt hos Bruun Rasmussen til en ukendt køber. Prisen lød på to millioner kroner.

Fredag eftermiddag var der royalt hammerslag i millionklassen i København.

Auktionshuset Bruun Rasmussen havde nemlig en genstand ud over det sædvanlige under hammeren: Et safirdiadem, der har tilhørt den russiske tsarfamilie.

- I forhold til hvad vi har haft af andre kunstgenstande i 70 år her hos Bruun Rasmussen, så ligger det helt klart i toppen af top ti. Jeg har ikke set noget lignende hos os før, siger Martin Hans Borg, der er russisk chefekspert hos Bruun Rasmussen til TV 2.

To millioner kroner lød hammerslaget på det russiske diadem, der har tilhørt dronning Alexandrine, der var gift med danske kong Christian den 10.

Det oplyser auktionshuset Bruun Rasmussen på facebook.

Smykket med safirer og diamanter var inden auktionen vurderet til et sted mellem 1,5 og 2 millioner kroner.

- Hvis en juveler skal vurdere smykket, har stenene tilsammen en værdi på cirka 1,3 millioner kroner. 

Martin Hans Borg fra Bruun Rasmussen fremviser smykket.
Martin Hans Borg fra Bruun Rasmussen fremviser smykket.
Foto: Bruun Rasmussen

- Så resten af vurderingen er den kongelige historie, der følger med, fortæller Martin Hans Borg, chefekspert i russisk kunst ved Bruun Rasmussen til Ritzau.

Overstået på få minutter

Ifølge Ritzau tog det blot få minutter fra budrunden gik i gang, til at smykket var solgt.

Interessen omkring det kongelige smykke har været større end andre objekter, som auktionshuset ellers har under hammeren.

- Interessen for smykket har været stor. Der har været mange danskere forbi, for at følge et kongeligt smykke på nært hold, siger Martin Hans Borg.

Det er endnu uvist, hvem køber er. Auktionshuset må nemlig ikke offentliggøre den oplysning.

- Jeg kan kun håbe på, at køber af diademet selv står frem, siger Martin Hans Borg. 

Safirdiademet tilhørte frem til 1995 arveprinsesse Caroline-Mathilde.
Safirdiademet tilhørte frem til 1995 arveprinsesse Caroline-Mathilde.
Foto: Bruun Rasmussen

Han kan dog fortælle, at der har været flere seriøse købere fra blandt andet Danmark, men også rundt om i verden - heriblandt Rusland, USA og England.

På royal rundtur i verdenshistorien

Sælgere af smykket er de tre komtesser af Rosenborg, Josephine, Camilla og Feodora, der har arvet smykket fra deres far, grev Christian af Rosenborg.

Det russiske safirdiadem var oprindeligt en gave fra Zar Nikolaj II og Zaritsa Alexandra Feodorovna af Rusland ved prinsesse Alexandrine af Mecklenburg-Schwerin og den danske prins Christians bryllup i Cannes i foråret 1898.

Kongeparret gav selv smykket videre i 1933 til deres svigerdatter arveprinsesse Caroline-Mathilde ved hendes bryllup i Fredensborg Slotskirke med den yngste søn, arveprins Knud.

Efter Caroline-Mathildes død i 1995 arvede sønnen Grev Christian af Rosenborg og dennes familie diadement, og de har opbevaret smykket indtil i dag.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik