Drømmen om livet på landet brast: Risikerer 10 km til vuggestuen

Drømmen om livet i den lille by på landet med vuggestuen lige om hjørnet er blevet et mareridt for mange tilflyttere i Lejre kommune.

Når familien bliver udvidet, vælger rigtig mange at rykke ud af byen og tættere på landet. Hvor børnene kan gå i den lokale børnehave i landsbyen, og hele familien kan leve det nære liv. Med naturen i baghaven og med mulighed for at pendle til storbyen på job.

Det var også drømmen for Lærke Ærenlund og Lagiya Khatib, der begge er flyttet til Hvalsø i Lejre inden for det sidste år:

- Jeg skulle ud i en lille by og være en del af et lokalsamfund, hvor jeg kunne få plads på en af byens institutioner. Det var den primære grund til, at jeg valgte at flytte til Lejre, siger Lærke Ærenlund, der kom hertil i foråret 2017.

Flere i hendes mødregruppe havde samme drøm om livet i Lejre kommune - for det var det, kommunen solgte sig på, da de skulle vælge nyt hjem. 

quote Jeg har ikke noget valg. Jeg er nødt til at sige ja til den plads, jeg er tildelt. Jeg er enlig mor, og der er kun mig til at hente og bringe.

Lærke Ærenlund

Men måske skulle familierne lige have gået de lokale politikere på klingen, inden de rykkede teltpælene op.

For den nære vuggestue er her ikke:

- Jeg får otte kilometer, jeg får ni kilometer, og jeg får nu ti kilometer, siger tre af kvinderne i mødregruppen der er samlet på Bøgevej i Hvalsø i dag.

Og de er mildest talt desperate. For de arbejder alle i København eller Roskilde. Og Lejre er ved at drukne i egen succes med at tiltrække nye tilflyttere. Børnefamilierne er strømmet til, og det giver baby-boom.

En gruppe mødre lufter utilfredshed med manglen på vuggestuer i Lejre.
En gruppe mødre lufter utilfredshed med manglen på vuggestuer i Lejre.
Foto: TV 2 Kosmopol

15 procent flere babyer i år

Der er ikke nok pladser i de lokale institutioner, så fire ud af seks i mødregruppen skal nu op til 10 kilometer væk for at aflevere deres børn. Og så køre omkring 45 minutter til jobbet, hver vej, hver dag.

quote Jeg vil sige, at det kunne vi godt have gjort bedre

Direktør for Børneområdet, Jan Dehn

Og manglen på pladser skulle kommunen selv have forudset, mener kvinderne her - og kommunen er faktisk enig:

- Men det med prognoser er svært, siger direktør for Børneområdet, Jan Dehn, i dag til TV 2 Lorry.

- Og jeg vil omvendt sige, at det kunne vi godt have gjort bedre, indrømmer han. 

15 procent flere babyer end for bare to år siden, har givet Lejre kommune et akut problem med at skaffe vuggestuepladser nok i lokalområdet i Hvalsø.

Så nu skal Lærke Ærendal aflevere Vibe på seks måneder i Avnstrup Børnehus. Det ligger 10 kilometer væk fra hjemmet i Hvalsø. Derefter skal hun selv køre til København.

Fire ud af seks i mødregruppen skal op til 10 km væk for at aflevere deres børn.
Fire ud af seks i mødregruppen skal op til 10 km væk for at aflevere deres børn.
Foto: TV 2 Lorry

Og mormor kan ikke hjælpe med at hente Vibe, for busforbindelserne til Avnstrup er ikke just gode.

- Jeg har ikke noget valg. Jeg er nødt til at sige "ja" til den plads, jeg er tildelt. Jeg er enlig mor, og der er kun mig til at hente og bringe. Og jeg skal have en indkomst, så jeg kan ikke gøre noget, siger Lærke Ærenlund.

Også Lagiya Khatib har et problem, for hun står også til at skulle 10 kilometer væk med syv måneder gamle Adam - bare til Kirke Sonnerup.

- Jeg skal overveje, om jeg skal sige mit job op, eller jeg kan gå på orlov lidt ekstra tid, hvis min arbejdsgiver er flink, siger Lagiya Khatib.

Hun arbejder i København som landskabsarkitekt, og manden har også job i byen. Men de har kun én bil, så deres hverdag kommer ikke til at kunne hænge sammen, hvis Adam skal hentes og bringes så langt væk.

En løsning er på vej

quote Vi er i fuld gang med at ansætte en dagplejer mere, og vi undersøger muligheden for at oprette ekstra pladser i tre af vores lokale daginstitutioner i Hvalsø

Jan Dehn, direktør for Børneområdet

I Facebook-gruppen Hvalsø By strømmer det ind med lignende historier. Og et af forslagene fra brugerne der og fra kvinderne, vi møder i dag, er at genåbne en tidligere institution i Hvalsø, Remisen. Men det bliver ikke aktuelt:

- Vi kan ikke "overnight" åbne Remisen, siger Jan Dehn, direktør for Børneområdet i Lejre kommune. 

- For der bor flygtninge, og vi skal finde et nyt hjem til dem, og så skal der males og renoveres, siger han.

I dag var der frist for at aflevere svar på en høring om forslag til Lejre kommunes budget 2019. Her havde mødregruppen forslået, at der skal bygges flere institutioner hurtigst muligt for at kunne betjene alle de nye borgere ordentligt. 

15 procent flere babyer end for bare to år siden har givet Lejre kommune et akut problem med at skaffe vuggestuepladser nok i lokalområdet i Hvalsø.
15 procent flere babyer end for bare to år siden har givet Lejre kommune et akut problem med at skaffe vuggestuepladser nok i lokalområdet i Hvalsø.
Foto: TV 2 Lorry

- Der er også bred politiske vilje til at sætte penge af til nye institutionspladser i budgettet for 2019, siger direktør for Børneområdet i Lejre kommune, Jan Dehn, i dag.

Problemet er bare, at det først vedtages tidligst i september, og at pengene først udløses næste år.
Men Lejre kommune arbejder faktisk allerede på en akut-løsning:

- Vi er i fuld gang med at ansætte en dagplejer mere, og vi undersøger muligheden for at oprette ekstra pladser i tre af vores lokale daginstitutioner i Hvalsø. Vi er i fuld gang lige nu, og de skulle være klar i løbet af sommeren, siger Jan Dehn.

Og den besked giver håb hos kvinderne i mødregruppen fra Hvalsø, siger Lærke Ærenlund sidst på eftermiddagen, da hun hører beskeden. 

Børnefamilier i Lejre Kommune oplever længere transporttider til institutioner. Børneinstitutioner lukker, samtidig med at børneantallet vokser.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik