Der mangler millioner: Dragør kastet ud i akut spareplan

Før vedtagelsen af det endelige budget for 2019 varsler rådhuset markante besparelser allerede i år.

En ulykke kommer sjældent alene.

Sådan lyder det gamle mundheld, og i Dragør lader det til, at der er fuld dækning for udtrykket.

Tre partier indgik for få dage siden en aftale om et yderst skrabet budget for 2019. Aftalen indebærer besparelser på blandt andet børneområdet.

Nu melder direktionen på rådhuset, at der mangler et stort millionbeløb i kassen allerede i år.  Nemlig et sted mellem fem og seks millioner kroner.

Dermed truer budgettet for i år med at vælte, og embedsmændene har fra i dag iværksat nogle helt akutte tiltag.

I en intern mail til komunalbestyrelsens medlemmer skriver kommunaldirektør Kenneth Kristensen, at der fra i dag er indført et delvist ansættelsesstop.

Det betyder, at alle stillinger, der bliver ledige, skal stå ubesatte i tre måneder, og kun i helt særlige tilfælde vil der kunne dispenseres fra det usædvanlige tiltag.

Ansættelsesstoppet løber i første omgang frem til udgangen af marts 2019.

I samme forbindelse har direktionen også indført et stop for "ikke strengt nødvendige udgifter".  Det gælder for eksempel udskiftning af møbler og kursusaktiviteter.

Det hedder sig dog samtidig, at indgåede kontrakter skal overholdes, og at det politisk besluttede serviceniveau skal holdes.

Ansvarlig ledelse

Borgmester Eik Dahl Bidstrup, Venstre, påpeger, at opstramningen er et udtryk for ansvarlig ledelse.

- Det er især merudgifter til det specialiserede socialområde, som presser sig på.  Den udvikling har vi også i Dragør - og dermed en budgetudfordsring på 2-3 procent, mener borgmesteren, der også påpeger, at Dragør Kommune som lille kommune er ekstra sårbar.

Eik Dahl Bidstrup mener i samme forbindelse, at der er tale om ansvarlig ledelse, når ledige stillinger holdes ubesatte i tre måneder, og når der i øvrigt skal holdes igen med udgifterne.

- Det er ikke et udgifts- og ansættelsesstop, men et hårdre tryk på bremsepedalen end tidligere, forklarer han og håber, at kommunen dermed overholder budgettet.

Dyre vikarer 

Dansk Folkepartis Morten Dreyer har netop været med til at indgå forlig om kommunens budget for 2019, og han bliver ikke ramt af panik over det nye million-problem.

- Det er en standardprocedure. Vi har haft problemer med at besætte nogle sygeplejerskestillinger, og det er jo rigtigt dyrt at bruge vikarer. Derfor har udgifterne været højere end forventet. Og så er der flere børn, der er flyttet over i privatskoler - det er også dyrere end forudset, siger Morten Dreyer til TV 2 lorry.

Han fastslår, at der arbejdes på en løsning, og at det nok skal lykkes.

 

Dyk dybere ned i Dragørs budget for 2019 her. Det skal vedtages torsdag, men protesterne i kommunen er stor:

Det har været en dramatisk uge for både politikere og borgere i Dragør og der er ikke noget der tyder på, at det stilner af frem mod torsdag, hvor budgettet endeligt kan blive vedtaget.

Budget 2019: Det strides de om i Dragør

Tre partier i Dragør står bag det budget, som kommunalbestyrelsen skal vedtage om få dage. Uenigheden i kommunalbestyrelsen er stor, og en del af borgerne er voldsomt utilfredse. For mens politikerne sparer, så har de også bevilget penge til et stort sportsanlæg.

Besparelserne rammer på daginstitutionsområdet. Kommunen har en række institutioner, hvor børnetallet er så lavt, at bygningerne ikke udnyttes fuldt ud. Derfor skal flere børn passes i færre bygninger, og det overskydende bygninger bliver derefter solgt.

Kommunen opsiger samtidig driftsaftalen med en menighedsbørnehave, og det bliver dyrere, når forældre skal betale regningen for deres barns pasning i sfo.

Men samtidig satser Dragør. De tre forligspartier er indstillet på at bruge mere end tre millioner kroner på et stort vandsportsanlæg, der - forventer de - vil kunne trække aktivitet og mennesker til kommunen.

Anlægget finansieres med hjælp fra en række fonde, men det har ført til hed debat på blandt andet Facebook, at kommunen både sparer og bruger penge på noget, som ifølge kritikerne ikke kommer til at gavne kommunens egne borgere.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik