Budget på slankekur: Her skal der spares, og her gør det ondt

En af landets mindste kommuner skal for alvor til at spænde livremmen ind.

Hvis det er kommunen, der skal lægge penge og ryg til, så kommer der ikke meget fedende smør på brødet i de kommende år.

I hvert fald ikke, hvis maden skal serveres i Dragør.

For netop i Dragør er politikerne i dag blevet enige om et budget for årene 2019 til 2022, og aftalen, der er indgået mellem Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, betyder, at den kommunale livrem skal strammes ganske gevaldigt.

- Udviklingen i Dragør Kommunes demografiske og sociale udgifter overstiger væsentligt de statslige rammer for 2019. Samtidig er den nationale prognose for væksten i indkomsterne for Dragørs borgere nedjusteret markant, hvilket reducerer kommunens indtægter med mere end 20 millioner kroner om året, skriver Dragør Kommune i en pressemeddelelse.

Eller med andre ord: Langt større udgifter og langt færre indtægter.

Millioner til nyt vandland deler vandene i den lille økonomisk trængte kommune.

Hvor gør det ondt?

Dansk Folkepartis Morten Dreyer har været med til at indgå budgetaftalen i Dragør.

I skal spare en masse penge. Hvilken besparelse gør mest ondt på dig som politiker?

- Daginstitutionerne! Vi opsiger driftsaftalen med en menighedsbørnehave, og vi lukker tre institutioner, fordi vi har overkapacitet. Og det gør da ondt, siger Morten Dreyer.

Det er en skolefritidsordning, der lukkes samt to daginstitutioner. Dragør har haft ledig kapacitet i institutionerne, så nu lukkes nogle af dem, og børnene skal samles på de tilbageværende institutioner.

Socialdemokratiet er med til at indgå budgetaftalen.

Allan Holst - hvilket område gør det mest ondt på dig at spare på.

- Det gør mest ondt, når man skærer i kernevelfærdren, som er rettet mod børn, unge og ældre, siger han.

Men her sigter Allan Holst ikke mod lukningen af daginstitutioner.

- Det er ikke en besparelse. Det er en omstrukturering, fordi vi har overkapacitet, siger han.

Til gengæld nævner Allan Holst en såkaldt rammebesparelse. I budgetaftalen har de tre partier aftalt, en besparelse på fem milliojner kroner - som ingen kender indholdet af endnu.

Det betyder, at forvaltningen nu skal ud og finde besparelser på hele kommunens område - indtil de fem millioner er nået.

- Det er nok det, jeg frygter kan komme til at gøre mest ondt, siger Allan Holst.

Børnene bliver ramt

I Dragør er det Venstres Eik Dahl Bidstrup, der sidder på borgmesterposten. Han sad her til aften i møde og henviste derfor til sin partifælle, Kim Dupont.

Hvor gør det mest ondt på jer at spare?

- Jamen det er den rammeaftale, vi er enige om, og hvor forvaltningen skal finde fem millioner kroner. Det kommer blandt andet til at ramme børnemrådet, og det gør det ondt, siger han.

Kim Dupont peger også på lukningen af daginstitutioner, som han lige som socialdemokraterne kalder for strukturelle ændringer.

-Men jeg ved da godt, at det her og nu kommer til at gøre ondt, når børn for eksempel skal flytte institution. Men i et længere perspektiv, så giver det mening, siger Kim Dupont fra Venstre.

Budgetaftalen mellem de tre partier indebærer en række af besparelser og det betyder betyder for eksempel også, at der bliver sparet på en klippekortsordning, som  har været brugt til aktivitetstilbud til kommunens ældre, og det bliver dyrere for forældre, der har deres barn placeret i en skolefritidsordning.

Flygtningeområdet nævnes også i budgetaftalen som et af de områder, kommunen kan spare penge på - blandt andet på grund af en tro på, at nogle af flygtningen rejser hjem igen.

Dragørs kommunalbestyrelse skal godkende budgetaftalen på sit møde 4. oktober.

Dokumentation: Læs Dragørs budgetaftale her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik