Dong Energy får knockout fra miljønævn

Der må ikke længere fyres med kul på Avedøreværkets blok 2. Det kan forurene Vestamagers EU-beskyttede natur.

Det statslige energiselskab Dong Energy har fået en lige højre af Natur- og Miljøklagenævnet.
Nævnet har ophævet Dongs tilladelse til at fyre med mere kul på Avedøreværket syd for København.

Årsagen er frygt for, at kulfyringen vil forurene det nærliggende EU-beskyttede naturområde på Vestamager med blandt andet kviksølv, svovl og kvælstofforbindelser.

Dong Energy præsenterede i 2007 under forhandlingerne om en ny
energiaftale sit ønske om at få ophævet daværende miljøminister Svend Aukens (S) "kulstop" fra 1997.

Kulstoppet betød, at der ikke måtte fyres med forurenende kul på Avedøreværkets blok 2, der stod over for at skulle bygges.
Kul er blandt de mest klimaskadelige brændsler, der findes. I stedet skulle Avedøreværket 2 fyre med biomasse som halm eller brændselspiller.

Hos Greenpeace, som står bag klagen til Natur- og Miljøklagenævnet, er der jubel. Energi- og klimamedarbejder Tarjei Haaland kalder det "en kæmpesejr" for energipolitikken og miljøet.
- Dong Energy har fået en begmand og er slået tilbage til start. Det er fuldstændig bagvendt, at Dong vil fyre med mere kul, når de har en målsætning om at forlade de fossile brændsler, siger han.

Ifølge Tarjei Haaland viser nævnets afgørelse også, at beskyttelsen af de EU-udpegede Natura 2000-områder faktisk tages alvorligt.
- Det er ikke nok at påstå, at en forurening ikke har en skadelig effekt på naturen. Man skal kunne dokumentere det, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik