Domkirken truer milliard-projekt

Kulturarvsstyrelsen frygter det op til 110 meter høje byggeri, som Kara/Noveren planlægger opført ved Håndværkervej i Roskilde i forbindelse med en udvidelse af forbrændingsanlægget, skriver DAGBLADET Roskilde.

Ifølge styrelsen vil dele af projektet blive en alvorlig visuel konkurrent til Roskilde Domkirke, der som et af blot tre værker i Danmark er med på Unescos verdensarvs-liste.
»Domkirken står som et højdepunkt i skandinavisk arkitektur og rejser sig med en kraft og monumentalitet, der ellers er ukendt her i landet. Selv på lang afstand overvældes man af dette imponerende bygningsværk. En ny bygning som beskrevet i lokalplanforslaget vil blive en alvorlig konkurrent til domkirkens visuelle dominans og i værste fald ødelægge synsindtrykket af den berømte kirke,« skriver direktør Steen Hvass fra styrelsen i indsigelsen.
Konkret betyder indsigelsen, at planprocessen bliver bremset, indtil der er opnået enighed mellem styrelsen og Roskilde Kommune om projektet. Kulturarvsstyrelsen og Roskilde Kommune skal derfor sætte sig sammen for at finde en løsning, som begge
parter kan acceptere. Kan de to parter ikke blive enige, ender spørgsmålet om lokalplanen på miljøminister Troels Lund Poulsens (V) bord. Han kan som sidste instans afgøre spørgsmålet.
Steen Hvass medgiver, at det er en meget kontant meddelelse, styrelsen har sendt.
- Men vi mener, at der er store problemer i forhold til Roskilde Domkirke, der jo er et verdensarvsmonument, siger han.
I den forbindelse peger han på, at man i Köln i Tyskland på et tidspunkt var tæt på at få slettet den lokale domkirke fra verdensarvs-listen på grund af planer om et nærliggende byggeri i samme højde som kirken - men at det projekt siden blev stoppet.
Netop for at sikre kirkens status har Kulturarvsstyrelsen ifølge Steen Hvass indledt en dialog med Roskilde Kommune om at lave en slags bufferzone omkring kirken.
Og lokalplanforslaget omkring Kara viser ifølge Hvass behovet for at kombinere en bufferzone med såkaldte sigtelinier ind mod domkirken. Den slags kendes blandt andet fra Westminster i London.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik