Dokumentar afslører alvorlige forhold i daginstitutioner – nu svarer borgmester

Den ansvarlige borgmester kalder forholdene for "uacceptable" efter at have set TV 2-dokumentar om de københavnske daginstitutioner.

Børn, der græder, slås eller gemmer sig - uden at personalet træder rettidigt til med hjælp og omsorg. 

Det er mildest talt en kaotisk hverdag, som skjulte optagelser i to daginstitutioner i København dokumenterer.

quote Det er helt uacceptable situationer.

Jesper Christensen, børne- og ungdomsborgmester i København, soc.dem.

Optagelserne danner rammen om TV 2-dokumentaren "Daginstitutioner bag facaden", der sendes tirsdag kl. 20.

Og daginstitutionerne er bare to af 22 vuggestuer og børnehaver i Københavns Kommune, som har alvorlige problemer med kvaliteten.

De fremgår nemlig med såkaldte "røde anmærkninger" i kommunens tilsynsrapporter (tilføjelse: på pejlemærket “sociale relationer”). Anmærkningerne betyder, at der er "behov for ny eller ændret indsats" i de pågældende institutioner.

Borgmester kræver hurtig forandring

TV 2 Lorry har talt med den ansvarlige borgmester, Jesper Christensen fra Socialdemokratiet, som har set dokumentaren og erkender, at:

- Det er helt uacceptable situationer.

- Vi kommer til at insistere på, at der skal ske forandringer endnu hurtigere, end vi har kunnet indtil nu, siger børne- og ungdomsborgmesteren til TV 2 Lorry.

Fra 2017 begyndte Købehavns Kommune - som en af de få i landet - at føre et nyt og mere grundigt tilsyn med alle kommunens institutioner. Det betyder, at tilsynene nu i højere grad er baseret på observationer foretaget af kommunens pædagogiske konsulenter.

Mere "håndfast, insisterende og hyppig" opfølgning

Jesper Christensen understreger, at kommunen allerede kender og har reageret på de kritisable forhold, som fremgår af tilsynsrapporten.

Hvad står der i tilsynsrapporterne?

Københavns Kommune har fredag lagt tilsynsrapporterne ud på deres hjemmeside.

Her kan du altså se den præcise liste over, hvilke daginstitutioner der er tale om - og hvad de kritiseres for.

KLIK HER - find filen nederst på siden.

34 institutioner er kommet på en faglig handleplan, der blev indført 1. januar som et redskab til de institutioner, hvor der er behov for en hurtig ekstra indsats.

quote Nogle af de her institutioner vil opleve, at der i forlængelse af de faglige handleplaner vil være tilsynsbesøg på nogen af dem måske flere gange om ugen ovenikøbet. 

Jesper Christensen, børne- og ungdomsborgmester i København, soc.dem.

Nogle af daginstutionerne har dog haft røde anmærkninger i både 2017 og 2018, og borgmesteren erkender, at det ikke alle steder er gået hurtigt nok med at handle:

- Det er klart, at når man har set institutioner, som er nødlidende af den ene eller den anden grund over en periode, så har vi grund til få kigget på, om vi kan gøre noget, så vi endnu tidligere kan få rettet op, siger børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen til TV 2 Lorry.

Ifølge borgmesteren kommer der en "mere håndfast, mere insisterende og mere hyppig opfølgning":

- Nogle af de her institutioner vil opleve, at der i forlængelse af de faglige handleplaner vil være tilsynsbesøg på nogen af dem måske flere gange om ugen ovenikøbet. 

Se TV 2 Dokumentaren "Daginstitutioner bag facaden" tirsdag kl. 20 på TV 2 eller TV 2 Play.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik