Døgnapoteker lukker efter nytår: "Det er ærgerligt for borgerne"

Fra årsskiftet lukkes alle døgnapoteker i hele landet. Kun et apotek forbliver døgnåbent, og det er ærgerligt for borgerne, mener en nordsjællandsk apoteker.

- Det er ligesom en forsikring: På den ene side er den god at have i baghånden - og omvendt vil man helst ikke bruge den.

Sådan siger apoteker Troels Ingemann om lukningen af de døgnåbne apoteker i Nordsjælland. Fra årsskiftet ændres åbningstiderne for en lang række apoteker, der i dag har åbent hele natten.

Det sker ifølge Lægemiddelstyrelsen som følge af en beslutning i Folketinget sidste år. 

- Den udspringer af, at aktiviteten om natten ikke er særlig stor, siger Kim Helleberg Madsen, der er enhedschef i apoteker og medicintilskud hos Lægemiddelstyrelsen. 

Natapoteker er tryghed

Apoteker Troels Ingemann ejer og driver Frederiksborg Apotek i Hillerød. Han er enig i, at natteaktiviteten på apotekerne ikke er særlig stor. Han mener dog med henvisning til forsikringseksemplet nævnt ovenfor, at det skaber tryghed for borgerne at vide, at de kan få medicin på alle timer af døgnet.

Her står apoteker Troels Ingemann foran sit apotek, Frederiksborg Apotek i Hillerød.
Her står apoteker Troels Ingemann foran sit apotek, Frederiksborg Apotek i Hillerød.
Foto: Privatfoto

- Det, der betyder allermest i det her, er befolkningens bevidsthed om, at man kan komme på døgnapoteket. Den sikkerhed vil man gerne betale noget for, siger han til TV 2 Lorry.

Apotekeren oplyser, at der skal spares i alt 17 millioner kroner på apoteker-området, og at det også er derfor, at flere apoteker nu mister tilskuddet til at have døgnåbent. Men for Frederiksborg Apotek er der ikke meget at spare ved kortere åbningstid, oplyser han.

- En farmaceut på døgnvagt får 2.000 kroner per nat for at være til rådighed. Vagthonoraret gælder fra 22.30 til klokken 08.00. Hvis vi skulle have en vagt, så siger overenskomsten for farmaceuten, at han eller hun skal have ekstra betaling i ydertimerne, siger Troels Ingemann og uddyber:

- Når døgnvagten frafalder, falder det faste nathonorar også. Hvis man går hjem fra klokken midnat til klokken seks om morgenen, så skal man betale 1.700 kroner på grund af timetillæg. Nathonoraret var derimod 2.000 kroner - og dermed kunne man få de resterende seks timer for i alt 300 kroner ekstra. 

Det skal du gøre efter nytår

Hos Lægemiddelstyrelsen fortæller Kim Helleberg Madsen, at man fra årsskiftet i stedet skal kontakte vagtlæge eller akuttelefon, hvis man har brug for medicin udenfor åbningstiderne.

- Det har været sådan tilrettelagt, at apotekerne har søgt om at få tildelt vagttjeneste. De er blevet vurderet af regionen, som så er kommet med en indstilling til Lægemiddelstyrelsen, siger Kim Helleberg Madsen til TV 2 Lorry.

Fordelingen betyder, at man kun kan tilgå apotekerne i Glostrup, på Sønderbro på Amager og i Lyngby, hvis man har brug for medicin efter klokken 21 i Region Hovedstaden.

Frederiksborg Apotek i Hillerød går fra at være døgnåbent til i det nye år at lukke klokken 21.00 alle ugens dage.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik