Dødelig virus får gæs til at æde sig ihjel

Der er blevet fundet syv danske gæs med farlig virus. Intet tyder dog på, at mennesker kan smittes.

En dødelig virus er blevet fundet i danske gæs. Virussen resulterer i opsvulmede maver, forstoppelse og i den sidste ende død, skriver netmediet Videnskab.dk.

Virussen, der kaldes 'aquatic bird bornavirus 1', har ramt op mod halvdelen af alle vildgæs i Nordamerika.

En ny undersøgelse viser, at virussen nu er blevet fundet blandt danske gæs. Blandt 333 gæs har man fundet virussen i syv tilfælde.

Forskerne ved ikke, hvordan smitten er kommet til Danmark.

- Det er første gang, at virussen er blevet fundet blandt gæs i Europa. Indtil videre ved vi kun, at noget, som vi ikke troede fandtes her, nu findes her. Men hvis sygdommen spreder sig, vil rigtig mange gæs blive smittet, siger dyrlæge Mads Bertelsen fra København Zoo til TV 2 Lorry.

Mads Bertelsen er en af forskerne bag den nye undersøgelse, og han understreger, at intet tyder på, at mennesker kan blive syge af virussen. Det er derfor heller ikke farligt at spise gås.

- Mennesker kan få en anden type bornavirus, men man skal ikke gå og være bange for fugle, for der er ikke noget, der tyder på, at mennesker kan blive smittet med den nye virus, siger Mads Bertelsen til TV 2 Lorry.

Han tilføjer dog, at der for nylig er tre tyskere, der døde af en virus, som tilhører den samme virus-familie.

Virussen får gæssene til at æde, til de dør. Den sætter mavefunktionen ud af spil, så dyrene ender med at dø af oppustethed.

- Gæs har ikke nogen tænder. I stedet har de en såkaldt muskelmave, der kan kværne mad som en kaffemølle. Virussen giver en nervebetændelse, der rammer de nerver, der forsyner maven. Det betyder, at maden ikke kan komme videre, når gåsen spiser noget, og derfor bliver gåsen ved med at spise, siger Mads Bertelsen til TV 2 Lorry.

I hovedstadsområdet er der blandt andre steder typisk mange gæs ved Gentofte Sø, Utterslev Mose i København og Rebæk Sø i Hvidovre.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik