I Region Sjælland var chancen for at overleve et hjertestop mellem 2011 og 2014 halv så stor som i resten af landet. Foto: Kristian Brasen - Scanpix

Dødelig sidsteplads: Hjertecenter skal hæve Region Sjælland

Region Sjælland er ikke sammenlignelig med resten af landet, mener regionsrådsformand Jens Stenbæk, Venstre.

Etablering af et hjertecenter i Region Sjælland skal rette op på en markant dårligere chance for at overleve et hjertestop i regionen end i resten af landet.

Det mener regionsrådsformand i Region Sjælland Jens Stenbæk, Venstre. 

Læs også Kun halvt så mange overlever hjertestop i Region Sjælland

I Region Sjælland var chancen for at overleve et hjertestop mellem 2011 og 2014 halv så stor som i resten af landet. Det viser en sammenligning af registre, som Hjerteforeningen har lavet, skriver Jyllands-Posten.

Jens Stenbæk mener dog ikke, at man kan sammenligne Region Sjælland med de andre regioner, fordi regionen i perioden ikke har haft et hjertecenter til behandling af de mest alvorlige hjertestop.

- Der hvor vi ikke er sammenlignelige, er i adgangen til et hjertecenter. Vi er den eneste region, der hidtil ikke fået lov til at få et hjertecenter, siger han.

- Vi har nu fået Sundhedsstyrelsens accept, så vi må opbygge ballonudvidelsesbehandling i vores region. Det tror jeg, på sigt vil hjælpe vores borgere, så de kan få en lige så god behandling som i andre regioner. 

Læs også Red liv: Sådan bliver du frivillig hjerteløber

Både Hjerteforeningen og en forsker peger på, at Region Sjællands akutberedskab i tilfælde af hjertestop siden 2011 har været anderledes fra andre regioner.

I Region Sjælland er det paramedicinere, der rykker ud, og ikke læger, som det er tilfældet andre steder.

Jens Stenbæk afviser dog den sammenhæng.

- Specifikt i forhold til om det gør en forskel, om det er paramediciner eller læger, har der hidtil ikke været fremvist nogen dokumentation for, at man kunne redde flere liv, hvis der var læger, som kom først til skadesstedet, siger han.

/ritzau/

Læs også Var på vej under kniven: John fik aflyst to hjerteoperationer