Dødsliste for brandmænd med kræft vokser

For under en måned siden døde Mark Jensens far af kræft. Da faren, Flemming Jensen, fik konstateret kræft, havde han været med til at slukke ildebrande i en halv menneskealder.

Selvom dansk forskning afslørede en overdødelighed blandt danske brandmænd på grund af kræft allerede i 1988, har ingen nogensinde advaret ham om risikoen ved hans job.

Før Flemming Jensen lukkede øjnene for sidste gang, fik han et brev fra Arbejdsskadestyrelsen.

"Den anmeldte sygdom kan ikke anerkendes som en arbejdsskade,"stod der. Det skriver Avisen.dk.

"Det er skuffende, at ingen har taget det her seriøst. Brandmænd risikerer deres liv for at redde vores. Magthavere og myndigheder må gøre, hvad der skal til for at sikre dem bedst muligt," siger brandmandens søn Mark Jensen til Avisen.dk.

Siden 1990 er mindst 130 brændmænd døde

Hans far er bare seneste mand på en uhyggelig liste, der vokser uge for uge. Listen giver et overblik over, hvor mange danske brandmænd der er endt på kirkegården eller hospitalet på grund af kræft siden 1990. Mindst 130 er døde. 70 er syge eller går til kontrol.

De fleste kræftramte brandmænd på listen er fra Storkøbenhavn, men der er også mænd fra Aalborg, Aarhus, en række mindre jyske byer og Fyn.

"Det er rystende," siger Kjeld Jensen, der er arbejdsskadekonsulent i fagforeningen 3F til Avisen.dk.

Han mener, at antallet af døde er alarmerende højt for så lille en faggruppe som brandmænd.

Verdens førende forskere konkluderer, at brandmænd har forhøjet kræftrisiko

De mange kræfttilfælde får nu en række arbejdsgivere - heriblandt Falck - og fagforeninger til at danne fælles front. I november stillede Avisen.dk i en serie artikler skarpt på overdødelighed blandt brandmænd på grund af kræft.

Nogle af verdens førende forskere konkluderer, at brandmænd har en forhøjet risiko for at få kræft på jobbet. Og ifølge en dansk professor i arbejdsmedicin gælder det også for danske brandmænd.

Da Avisen.dk bragte den første artikel om brandkræft, havde redaktionen kendskab til ni brandmænd, der var syge eller havde været syge af kræft. Nu er det totale antal kræftramte oppe på mindst 200, og der kommer hele tiden nye til.

Svært for brandmænd at få arbejdsskadeerstatning

"Folk plejer at sige, at der skal lig på bordet, før politikerne gør noget. Her er der 130 lig på bordet," konstaterer Tommy Kjær, der er næstformand i Brandfolkenes Organisation (BO) til Avisen.dk.

Han håber, at de nye tal vil få politikerne til at indse, at forebyggelse og mindre firkantede regler for erstatning er nødvendigt. I dag er det svært for brandmænd at få arbejdsskade-erstatning, selvom de er ved at dø af kræft.

Fagforeningen 3F, der organiserer Falcks brandmænd, har taget de mange kræfttilfælde lige så alvorligt som skandalen på Grindsted-værket, der kom frem i 2008 og afstedkom historisk store erstatningskrav. Og hos Fagforeningen FOA, der organiserer de kommunale brandmænd, sammenligner man denne sag med 1980ernes store skandaler om tusindvis af malere, der fik malerhjerne.

Danske forskere vil undersøge mindst 5.000 brandmænd

Fælles for de kræftramte brandmænd har været, at ingen - hverken Arbejdstilsynet eller deres ledere - har advaret dem mod kræft risikoen ved deres arbejde. Efter Avisen.dks artikler er der blevet strammet op.

Falck går nu sammen med blandt andre beredskaberne i København, Aarhus, Odense, Foreningen af Kommunale Beredskabschefer, Landsklubben for Deltidsansatte Brandfolk og tre fagforeninger. Målet er at forebygge kræft, mens danske forskere undersøger mindst 5.000 brandmænd.

Den nye alliance mødes første gang i begyndelsen af marts, skriver Avisen.dk


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik