DMI forsvarer sig efter kritik fra stormflods-borgmester

Roskildes borgmester Joy Mogensen kritiserer DMI for misvisende prognoser på vandstandsstigninger under stormen. Nu tager DMI-direktør til genmæle.

Da beboerne nær Roskilde Fjord gik i seng tirsdag den første januar, var det med en formodning om, at vandet i fjorden i løbet af natten kun ville stige med omkring 111 centimeter over den normale vandstand.

Sådan lød prognoserne nemlig sent tirsdag aften fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI). Men da beboerne vågnede onsdag den 2. januar, så virkeligheden noget anderledes ud. 

Vandet var således steget med op mod 151 centimeter - altså 40 centimeter over det forventede.

- Vi troede jo, at vi havde forberedt os langt over prognosen, da vi gik i seng. Så man føler sig helt magtesløs, når man så står op og ser, at vandet er kommet, siger Roskildes borgmester Joy Mogensen (Soc.dem).

DMI: Forskel på prognoser og varsler

Men hos DMI, der i løbet af stormen udsendte timevise prognoser, fortæller man i dag til TV 2 Lorry, at borgere og myndigheder ikke skal lytte til prognoser, men i stedet til de varsler, der udsendes - og altså ikke til de timevise prognoser.

- De varsler, vi kommer med, er dem, man skal lytte efter. Prognoserne kan man stadig finde på vores hjemmeside, men de er computergenerede, hvorimod der er en menneskelig faglighed inde over varslerne. Det er ikke en usædvanlig situation, at prognoserne er væsentligt anderledes end de varsler, vi sender ud, siger direktør hos DMI, Marianne Thyrring, til TV 2 Lorry.

Ifølge DMI-direktøren skyldes den store usikkerhed i prognoserne, at vandstandsmodeller ikke er ligeså veludviklede som eksempelvis vejrmodeller, hvilket man i samarbejde med andre lande arbejder på at få forberedret.

Her kan du se optagelser fra det stormfulde vejr, der fik vandstanden til at stige.

Vil sikre klarere kommunikation

Derfor er det ifølge DMI også beklageligt, at man i Roskilde har kigget på prognoserne under den netop overståede storm Alfrida fremfor på det varsel, som DMI udsendte d. 31. december. Her lød varslingen på vandstandsstigninger op til 140 centimeter for Roskilde Fjord.

Varslet var dermed også stadig gældende den første januar, selvom intet nyt varsel blev sendt ud før dagen efter. Af den årsag havde både borgmesteren og borgerne i Roskilde ifølge DMI fejlagtigt fokuseret på prognoserne fremfor varslet fra dagen forinden.

- Vi tager læring med os fra den her situation hos DMI og vil i fremtiden arbejde sammen med de andre myndigheder for at sikre, at kommunikationen i fremtiden går så klart igennem som overhovedet muligt under lignende situationer, siger Marianne Thyrring.

Borgmester køber ikke forklaring

Men den forklaring køber borgmester Joy Mogensen ikke. Hun mener fortsat, at DMI har fejlet i sin rolle under stormen.

- Den almindelige husejer har jo ansvar for at sikre sit eget hus og agerer jo efter de alment tilgængelige prognoser. Så hvordan kan man egentligt forberede sig ordentligt, hvis man ikke kan regne med dem?, siger hun til TV 2 Lorry.

Og selvom man hos DMI i dag har udsendt en pressemeddelse med tilfredshed omkring egne varslingerne på vandstandsstigningerne under stormen Alfrida, så mener Rokildes borgemster stadig ikke, at det er godt nok, når man varsler vandstandsstigning på op til 140 centimeter, mens man i Roskilde Fjord havde op til 151 centimeter.

- Jeg vil opfordre ministeren, Folketinget og regeringen til at interessere sig for, at vi fra den offentlige styrelse DMI kan få de korrekte oplysninger, som vi har brug for, så grundejerne kan sove trygt under kommende stormfloder, siger Joy Mogensen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik