DMI: Danmark ramt af århundredets stormflod tre steder

Områder ved Isefjorden, Roskilde Fjord og Thorsminde er ramt af ekstrem stormflod efter Bodils rasen.

En historisk stormflod har ramt Danmark flere steder i landet i kølvandet på stormen Bodil, lyder det fra DMI, som følger vandstanden tæt. I Nordjylland og på Sjælland er vandstanden ekstremt høj.

- Der er oversvømmelser rigtig mange steder i landet. Men tre steder kan vi se, at det er helt ekstreme stormfloder - det vi kalder 100 års hændelser, fordi det statistisk set ikke er set værre i 100 år, siger Vibeke Huess, som er oceanograf hos DMI.

Det er områder ved Isefjorden, Roskilde Fjord og Thorsminde ved Nissum Fjord, som er ramt af de omfattende oversvømmelser efter stormen.

- Ved fjordene ved Holbæk og Roskilde står vinden og presser vand fra Kattegat direkte ned i fjordene. Det har den gjort i lang tid nu, og det er årsag til, at vandstanden er steget til det ekstreme niveau, siger Vibeke Huess.

- Problemet med de to fjorde er, at vandet ikke kan komme væk, siger hun.

Prognosen lyder, at vandstanden ved Isefjorden og Roskilde Fjord kan stige til omkring to meter, men ventes at falde igen i løbet af natten til lørdag.

Fredag aften og nat ventes der også forhøjet vandstand omkring Storebælt og i Smålandsfarvandet. Vandet ventes at nå op mellem 1,3 og 1,5 meter over normal vandstand.

Generelt mener Vibeke Huess dog, at man de fleste steder i landet har set toppen af stormfloden.

- Vandstanden i København ser for eksempel ud til at have toppet, men den vil fortsat være meget højere end normalt et stykke tid endnu, siger hun.

Det kaldes stormflod, når en storm har blæst vandmasser ind over land, og det må man sige, at Bodil fik gjort torsdag og natten til fredag.

Ifølge DMI's varsel fra fredag eftermiddag er der forhøjet vandstand i samtlige indre danske farvande.

Ved kysterne fra sydlige Kattegat og ned til den nordlige del af Fyn samt Øresund fra København og nordover vil vandstanden ligge mellem 1,3 meter og 1, 8 meter over normalen frem til sidst på natten.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik