Kørelærere frustrerede over manglende køreprøver: "Det er stadig ikke godt nok"

I hovedstadsområdet udbydes der fortsat for få køreprøver, mener Dansk Kørerlærer Union. Færdselsstyrelsen forventer, at sagen snart bliver løst.

Vente, vente, vente.

Det er konsekvensen for mange borgere i hovedstadsområdet, der forsøger at få sig et kørekort i øjeblikket. 

For i hovedstadsområdet er udbuddet af køreprøver fortsat for lavt, mener Bent Grue, formand for Dansk Kørerlærer Union.

Og det har det været længe, siger han til TV 2 Lorry

Det er selvom, Færdselsstyrelsen i efteråret 2021 overtog opgaven med at udbyde køreprøver fra politiet.

Bent Grue er godt klar over, at styrelsen har overtaget en utaknemmelig tjans, men det kunne godt gå stærkere med at løfte opgaven, mener han. 

Hver onsdag bliver der lagt nye køreprøver ud, men det er kun et fåtal af kørelærerne, der får fingre i dem.

- Onsdag i sidste uge blev der for eksempel udlagt 176 prøver for hele København. Jeg er tæt på at sige, at det forslår som en skrædder i helvede, med andre ord er det ikke godt nok, siger Bent Grue.

quote Det forslår som en skrædder i helvede

Bent Grue Dansk Kørerlærer Union

Frustrerede køreskolelærere

Køreskoleformanden oplever, at hans medlemmer, altså køreskolerne, er meget frustrerede over situationen.

For når Færdselsstyrelsen én gang ugentligt slår køreprøver op, sidder kørelærerne rundt omkring i hovedstaden klar ved deres computere.

På få sekunder skal de bestille en tid.

Nogen får én, de superheldige får to og andre får ingen, siger Bent Grue. 

De må derfor vente til næste uge med at tilbyde deres elever en køreprøve.

Konsekvensen af det er, at eleverne på køreskolerne for eksempel søger mod Sydsjælland, hvor det er nemmere at få en tid til sin køreprøve.

- Hvis de københavnske skoler ikke kan få prøver, ser vi i øjeblikket eksempler på, at folk søger helt til Fyn for at få tider, siger Bent Grue. 

Færdselsstyrelsen klar over situationen

Vicedirektør for kørekortområdet i Færdselsstyrelsen, Brian Paust Nielsen, forklarer til TV 2 Lorry, at man er meget opmærksomme på situationen i hovedstadsområdet.

- Men vi er også opmærksomme på vores prøveområder i Nordsjælland og Midtsjælland. Det er netop i de tre områder, at vi oplever en større efterspørgsel, end vi har kunnet efterkomme, skriver Brian Paust Nielsen i et skriftligt svar.

Men ifølge Færdselsstyrelsens egne tal, er der grund til forsigtig optimisme, mener de.

For tallene viser, at der i øjeblikket bliver afviklet 20 procent flere prøver end i 2019, oplyser Brian Paust Nielsen.

- Der er siden, vi overtog ansvaret 1. oktober 2021, sket en markant forbedring i hele landet. Der er stadig et arbejde at gøre, og det har vi fuld fokus på, siger han.

Fungerer i Jylland og på Fyn

Og det er da heller ikke alle vegne, at Færdselsstyrelsen bærer sig galt ad, siger formand for Dansk Kørelærer Union, Bent Grue.

For i Jylland og på Fyn er udbuddet begyndt at matche efterspørgslen.

Faktisk i så høj grad, at der er et overskud af tider, siger han.

Det kan skyldes, at Færdselsstyrelsen har oprettet et rejsehold på seks til otte sagkyndige, der kan flyttes rundt i landet, hvor der mangler tider.

Og det er netop de sagkyndige i Færdselsstyrelsen, der står for at udbyde køreprøverne.

I uge otte var syv sagkyndige sendt til København, for at hjælpe med nedbringe puklen, men indsatsen haft den ønskede effekt, hvis man spørger Bent Grue, som mener at det var alt for lidt med 176 køreprøvetider.

- Hvis man dividerer de 176 prøvetider med syv, svarer det til, at hver sagkyndig har oprettet fem tider om dagen. Det hænger slet ikke sammen. Hvorfor kan de ikke få det til at fungere i København?, lyder det spidst fra formanden.

Hjælpen kan være nær

Inden for en overskuelig fremtid vil der komme flere prøvesagkyndige til.

Den første marts 2022 starter Færdselsstyrelsen nemlig uddannelse af yderligere 24 prøvesagkyndige, oplyser Brian Paust Nielsen fra Færdselsstyrelsen.

Af de 24 starter 11 i København. Og det vil hjælpe på sagen, mener han.

- Vi vurderer derfor på nuværende tidspunkt, at de prøvesagkyndige, som vi har og kommer til at have til rådighed, er tilstrækkeligt til, at vi kan få løst problematikkerne på køreprøveafviklingen, siger Brian Paust Nielsen.

I uge syv frigav Færdselsstyrelsen 8438 prøver i hele landet. I områderne midt- og Nordsjælland og i Hovedstadsområdet mødte 139 køreelever ikke op til deres køreprøve.  


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik