00:25

Disse syv nybyggerier hyldes med priser

Syv arkitektoniske nyskabelser i hovedstaden er blevet præmieret

Der bygges på livet løs i København, og ofte vækker byggerierne debat - for meningerne er mange, og nogle af projekterne får både roser og skældsord med på vejen.

Og så er der dem, der er så vellykkede, at de får en pris. Det er Københavns Kommune, der uddeler den, og den går til arkitekt og bygherre bag projektet.

Prisuddelingen har fundet sted siden 1902. 

Teknik- og Miljøforvaltningen har gennemgået de projekter, der har fået ibrugtagningstilladelse eller midlertidig ibrugtagningstilladelse mellem d. 1. juli 2015 og 1. juli 2016.

Læs også Nomineret til byggeriets Oscar

Disse projekter blev premieret

Byhusene på Islands Brygge
Begrundelse: Byhusene er en moderne fortolkning af Kartoffelrækkerne. Huse, der skaber gode rammer for et aktivt familieliv, med nye spændende løsninger ude og inde.

Cirkelbroen
Begrundelse: Broen opfordrer til at sætte farten ned, stoppe op og kigge på havnerummet. En lavmælt teknisk bedrift, der gør det nemmere at transportere sig rundt langs havnekanten.
 
Krøyers Plads
Begrundelse:  Krøyers Plads er Danmarks første Svanemærkede lejlighedsbyggeri. De lokale beboere har været involveret i udviklingen af arkitekturen.
 
Sankt Annæ Plads
Begrundelse:  Renoveringen er meget diskret og tilbagetrukket, hvilket afspejler stedets identitet. Løsningen leder vandet fra ekstreme regnskyl væk fra husene og ud i havnen.
 
Kvæsthusmolen
Begrundelse: Giver plads til både det organiserede og det uformelle byliv. Kan med en fleksibel, åben og funktionel indretning danne rum for oplevelse og udfoldelse.
 
Turbinehuset
Begrundelse: Bygningen står flot i byrummet. Den komplementerer den klassiske københavnergade og bidrager til gadens karakter med sin egen identitet.
 
Folketeatret
Begrundelse Der anslås en glad, uformel stemning, som passer godt til det repertoire, der er i teatret.
 

Det er kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen, der er formand for bedømmelsesudvalget, og deruover består det af selve kultur- og fritidsudvalget samt de to sagkyndige Steen Palsbøll og Flemming Ibsen fra Akademisk Arkitektforening, Dorthe Bechmann fra IDA/Ingeniørforeningen Danmark, stadsarkitekt Tina Saaby og Lars kring jakobsen, der er arkitekt i Teknik- og Miljøforvaltningen.

Læs også Nu igen: Endnu en ny københavner-bro kan ikke åbne